HLADAN TUŠ ZA SPEKULANTE

IGH i Tehnika napustili konzorcij za Bar-Boljare

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 26.04.2010 15:48
  • Objavljeno 26.04.2010 u 15:48
CRNA GORA IGH KONSTRUKTOR JURE RADIĆ

CRNA GORA IGH KONSTRUKTOR JURE RADIĆ

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Admir Buljubašić

Glasine da bi hrvatski konzorcij ipak mogao istisnuti grčko-izraelski u 'poslu stoljeća' u Crnoj Gori još jednom su izazvale stampedo burzovnih spekulanata prema dionicama IHG Insituta i Tehnike. Na samom otvaranju burze obje dionice katapultirane su za više do 10 posto i završile u pozitivnoj blokadi, a do značajnije korekcije cijene nije došlo ni nakon što su kompanije priopćile da više nisu članice konzorcija

Kao i prije dva mjeseca, napisi crnogorskih medija i njihova interpretacija u Hrvatskoj usijali su Zagrebačku burzu. Na samom otvaranju trgovanja cijena 'Radićevih' dionica blokirana je na 2.888,87 kuna (+ 10,86 posto), dok je Tehnika zaustavljena na 1.628 kuna (+ 10,06 posto).

Stampedo su izazvali medijski napisi prema kojima je hrvatski konzorcij kojeg predvodi Konstruktor nakon osiguranja garancije za izgradnju autoputa Bar-Boljare ponovno ušao u pregovore s crnogorskom vladom. 

Međutim, iz IHG Insituta i Tehnike demantirali su glasine o nastavku pregovora. Na zahtjev Zagrebačke burze da se očituju o eventualnom daljnjem sudjelovanju u pregovorima, iz IGH Insituta i Tehnike su poručili da više nisu članovi konzorcija te da slijedom toga nisu u pregovorima s Vladom Crne Gore. U oba se očitovanja ističe kako je za te dvije tvrtke 'ugovor o konzorciju prestao je važiti s datumom 8. ožujka 2010.' te da su o tome 10. ožujka u pisanoj formi izvijestili vodećeg člana konzorcija.

Unatoč navedenom priopćenju, u nastavku trgovanja nije došlo do značajnijih korekcija cijena dionica IGH Insituta i Tehnike. Pola sata prije kraja trgovanja dionicom IGH Insituta trguje se po cijeni od 2.820 kuna, a cijena dionice Tehnike drži se na 1.563 kune.

Crnogorski mediji pišu da će crnogorska vlada ovoga tjedna nastaviti pregovore sa grčko izraelskim konzorcijem Aktor-HCH, ali ističu kako je sve je izvjesnije da će se igru vratiti i ostali ponuđači - Konstruktor, Strabag i konzorcij Alpine Porr-Osijek Koteks jer su se, zahvaljujući dogovoru Vlade i Europske investicijske banke, znatno promijenili uvjeti nadmetanja za izbor budućeg koncesionara autoputa Bar - Boljare.

'Po tenderskoj proceduri, pozvat ćemo sve prijavljene da na tender za izgradnju autoputa ponove svoje ponude. Namjeravali smo danas završiti pregovore s Grcima, ali se scenarij mijenja. Grcima ćemo dati još vremena da formiraju ponudu za sve tri dionice', izjavio je crnogorski ministar prometa, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi