zadnji ešalon

I paušalce od 1. srpnja čeka fiskalizacija. Ovih pet stvari moraju znati

26.06.2017 u 16:40

Bionic
Reading

Prvog srpnja ove godine završava se proces koji u Hrvatskoj traje već četiri i pol godine – fiskalizacija. Početkom idućeg mjeseca obuhvatit će 15.000 paušalaca, čime će završiti proces koji je kao ministar financija u vladi Zorana Milanovića započeo Slavko Linić

Samo u prvoj godini svoje primjene fiskalizacija je iz 'sive zone' izvukla oko 13 milijardi kuna, a proces se do danas prilično uigrao i ponuda domaćih IT tvrtki poduzetnicima i obrtnicima je vrlo bogata, pa se svatko može vrlo lako fiskalizirati.

Iako su poduzetnici znali da ih fiskalizacija čeka prije ili poslije, nisu se svi jednako pripremili. Zato odgovaramo na pet najčešće postavljanih pitanja o samom procesu.

1. Što je fiskalizacija?

Fiskalizacija je postupak kojim gotovinski računi dobivaju posebnu oznaku (JIR), čime oni postaju evidentirani u Poreznoj upravi. Tako se kontrolira promet gotovinom, s ciljem sprečavanja ili smanjenja utaje poreza koja se ranije događala uglavnom u mnogim kafićima i raznim drugim prodajnim mjestima poput zelenih tržnica. 

2. Tko je sve obveznik fiskalizacije?

Obveznici fiskalizacije su fizičke i pravne osobe. Fizičke osobe su obveznici poreza na dohodak od samostalne djelatnosti, drugim riječima: obrtnici, oni koji se bave slobodnim zanimanjima te poljoprivrednici i šumari ako su obveznici i PDV-a ili ubiru državne poticaje.

Obveznici su i fizičke osobe koje su obveznici poreza na dobit, kao i sve pravne osobe koje su obveznici poreza na dobit – trgovačka društva, poslovne jedinice stranih poduzetnika, ustanove koje nisu državna tijela i svi drugi.

3. Tko su paušalci koje čeka fiskalizacija?

Izmjenama Zakona o fiskalizaciji brisan je pojam 'mali obveznik fiskalizacije' te su i ti obveznici ili tzv. paušalisti od 1. srpnja 2017. obvezni izdavati račune putem elektroničkih naplatnih uređaja, pa ih je Porezna uprava pozvala da o tome vode računa i prilagode se.

U toj obavijesti podsjećaju kako je od 1. siječnja 2017. godine podignut prag za porezne obveznike kojima se dohodak od samostalne djelatnosti obrta i poljoprivrede i šumarstva, odnosno porez na dohodak po toj osnovi može utvrđivati u paušalnom iznosu. Isto tako je proširen krug obveznika koji mogu utvrđivati dohodak i porez na dohodak u paušalnom iznosu na one koji obavljaju samostalnu djelatnost ugostiteljstva i/ili trgovine te obveznike koji imaju izdvojenu poslovnu jedinicu ili proizvodni pogon, uz ostale propisane uvjete.

4. Koje su obveze fiskaliziranih?

Provedba postupka fiskalizacije, koju su dužni provoditi svi obveznici fiskalizacije, bez obzira na način na koji naplaćuju račune, obuhvaća niz obveza.

Potrebno je primjerice prilagoditi sadržaj računa, a uz već obvezne podatke svi oni moraju sadržavati: datum i vrijeme izdavanja, oznaku operatera, kao i oznaku osobe koja je izdala račun, zatim oznaku načina plaćanja te isticanje naljepnice o obvezi izdavanja i uzimanja računa. 

Provedba postupka fiskalizacije izdavanja računa, koji provode svi obveznici fiskalizacije što naplaćuju obavljene usluge, obuhvaća i nabavku prilagođenog naplatnog uređaja (uz korištenje certifikata Fine i internetske veze za razmjenu podataka) te dostavu podataka o poslovnim prostorima u kojima se naplaćuje gotovinom, i konačno i samu fiskalizaciju izdanih računa.

5. Kako izgleda fiskalni račun?

Za potrebe postupka fiskalizacije, račun, osim podataka propisanih posebnim propisima, mora sadržavati vrijeme izdavanja računa (sat i minuta), oznaku operatera (na naplatnom uređaju), oznaku načina plaćanja računa (novčanice, kartica, ček, transakcijski račun, ostalo), jedinstveni identifikator računa (samo za one koji posluju s gotovinom) i zaštitni kod izdavatelja računa (samo za one koji posluju s gotovinom).