PAT POZICIJA

I Orco i država žele veći udjel u Sunčanom Hvaru

25.11.2010 u 12:58

Bionic
Reading

Hrvatski fond za privatizaciju spreman je uložiti 100 milijuna kuna u dokapitalizaciju Sunčanog Hvara smatrajući da je toj tvrtci toliko potrebno za održivost poslovanja, ali tek nakon što razriješi prijepore sa Orco Grupom i u zamjenu za veća upravljačka prava i veći vlasnički udjel u toj hvarskoj hotelskoj tvrtki

Kazao je to predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak po završetku radnog dijela današnje sjednice Upravnog odbora HFP-a na kojoj je rečeno da je HFP spreman na sve opcije u slučaju Sunčanog Hvara.

Orco razočaran

'Razočarani smo što Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) na današnjoj sjednici nije donio konkretan zaključak, čime je i nadalje onemogućena provedba produktivnih rješenja za Sunčani Hvar. Još jednom apeliramo na HFP i Vladu Republike Hrvatske da se aktivno uključe u konstruktivni dijalog i iznesu prijedloge rješenja, kako bismo usaglasali mišljenja i postigli zajednički sporazum prije Glavne skupštine Sunčanog Hvara koja je zakazana za 1. siječnja 2011, stoji u priopćenju Orco property grupe.

To uključuje, objasnio je Duvnjak, i mogućnost sudskog sporenja sa Orco Grupom, jer HFP smatra da Orco kao većinski vlasnik te tvrtke zadnjih četiri, pet godina nije dobro upravljao Sunčanim Hvarom što pokazuju i sve lošiji financijski rezultati i gubici.

Duvnjak je naveo da su Orcu ponudili ove jeseni osnivanje posebnog odbora za analizu restrukturiranja Sunčanog Hvara, ali Orco se na to nije odazvao.

Kazao je i da HFP ne traži trećeg partnera za Sunčani Hvar niti žele ikoga izbaciti iz vlasništva nego žele sačuvati tu važnu hotelsku tvrtku i omogućiti joj normalno poslovanje.

Član Upravnog odbora HFP-a, predstavnik sindikata, Ozren Matijašević upozorio je kako treba sve učiniti da se izbjegne prijeteći stečaj Sunčanog Hvara.

Predsjednik Upravnog odbora HFP-a ministar poljoprivrede Petar Čobanković naglasio je kako očekuje da Orco prihvati HFP-ova rješenja i da s njima nastave razgovore.

U vezi nedavno objavljene informacije iz Sunčanog Hvara da će Hotel Bodul dati u zalog radi obročne otplate potraživanja Ministarstvu financija Duvnjak je kazao da je riječ, koliko on zna, o oko 20 milijuna kuna tih potraživanja.

Napomenuo je da je HFP odradio sve svoje obveze iz dioničkog sporazuma s Orcom koji je važio od 2005. do lipnja ove godine.