ZAŠTITA NAZIVA

I krčki pršut ide u Bruxelles po oznaku

24.11.2014 u 15:05

Bionic
Reading

U bazi podataka Europske komisije, Database of Origin and Registration (DOOR), objavljen je zahtjev za zaštitu naziva krčki pršut oznakom zemljopisnog podrijetla. To znači da je zahtjev objavljen u Službenom listu Europske unije, čime je Europska komisija potvrdila da je podneseni zahtjev sukladan pravilima za registraciju oznake na razini EU-a, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede

Krčki pršut jedan je od proizvoda za koje je Ministarstvo poljoprivrede podnijelo zahtjev za zaštitu naziva oznake izvornosti ili oznake zemljopisnog podrijetla na razini EU-a. Proizvođač koji je podnio zahtjev te svi drugi koji ispunjavaju zahtjeve iz specifikacije i imaju potvrdu o sukladnosti proizvoda od kontrolnog tijela od trenutka kada je Ministarstvo podnijelo zahtjev Europskoj komisiji, 3. ožujka 2014, mogu označiti krčki pršut prijelaznom nacionalnom oznakom zemljopisnog podrijetla.

U DOOR-u Europske komisije 13 je  hrvatskih proizvoda. Istarski pršut je prvi proizvod koji je EK ocijenio pozitivno te je dokumentacija objavljena u Službenom listu EU-a. Nakon prigovora Slovenije postignut je sporazum između slovenskih i hrvatskih proizvođača istarskog pršuta vezano za zajedničku zaštitu naziva istarski pršut/istrski pršut. Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske je u suradnji sa slovenskim Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i hrane početkom rujna ove godine uputilo Europskoj komisiji svu potrebnu dokumentaciju za zajedničku zaštitu. Krčki pršut je drugi hrvatski proizvod za koji je EK objavio dokumentaciju u Službenom listu EU-a 19. studenog ove godine. Stoga očekujemo da će ova dva pršuta biti prvi proizvodi za koje će nakon provedene procedure Europska komisija donijeti odluku o registraciji naziva oznake izvornosti za istarski pršut/istrski pršut i oznake zemljopisnog podrijetla za krčki pršut.

Za ostalih 11 proizvoda u DOOR-u nalazi se oznaka da je zahtjev za registraciju oznake podnesen, što znači da stručne službe Europske komisije još uvijek pregledavaju i provjeravaju zahtjeve. Za neke od njih već su stigle primjedbe Europske komisije u kojima traže dodatna pojašnjenja ili izmjene u specifikaciji proizvoda kako bi zadovoljili sve što je propisano europskom regulativom. U trenutku kada Europska komisija zaključi da zahtjev u potpunosti zadovoljava sve propisane uvjete on će se objaviti u Službenom listu EU-a i u DOOR-u dobiti oznaku da je objavljen, kao što je slučaj s istarskim pršutom i krčkim pršutom.

U tijeku postupka provjere zahtjeva za registracijom oznake neki zahtjevi su povučeni nakon zaprimljenih komentara stručnih službi EK. U tom slučaju udruge koje su podnijele zahtjev mogu ga ponoviti nakon ponovne pripreme dokumentacije, tako da vjerujemo da ćemo ponovo u postupku zaštite naziva oznake izvornosti ili oznake zemljopisnog podrijetla imati dalmatinsku marašku i virovitičku papriku.