cijene lete u nebo

Sve više ljudi zbog inflacije ulaže u nekretnine: Plaćaju u kešu, a ispaštaju oni kojima stan doista treba

21.11.2022 u 10:15

Bionic
Reading

Unatoč recesiji u povojima u Hrvatskoj je i dalje velika potražnja za nekretninama. Cijene su im rekordno visoke, a posebice one manjih stanova lete u nebo. Kupaca ima, a sve se više stanova kupuje gotovinom, potvrđuju iz agencija za nekretnine. Ekonomisti razlog tomu vide u osiguranju vrijednosti novca u uvjetima inflacije što pogađa i one kojima stan uistinu treba za stanovanje

'Nekako su klijenti procijenili da je najbolje očuvati vrijednost novca tako da ulažu u nekretnine. Oni koji su to učinili prije dvije-tri godine u ovom trenutku nisu samo očuvali vrijednost novca, nego su i zaradili i povećali sukladno svoj kapital', kaže Melita Malnar Brajković, suvlasnica agencije za nekretnine. Potražnja za nekretninama po realnoj tržišnoj vrijednosti u Rijeci je primjerice pet do deset puta veća od ponude, piše HRT.

'Čak i u onoj fazi gdje imamo samo projekt. Rijetke su one nekretnine koje imaju samo okućnicu, a sad se sve više traže nekretnine s okućnicom', kaže Sandra Pavlić, agentica za nekretnine. 'Prilikom kupoprodaje uvijek trebaju paziti na to da je nekretnina sagrađena legalno, odnosno da stan, kuća, zgrada imaju građevinsku i uporabnu dozvolu, da je sve važeće i u skladu sa zakonom', upozorava odvjetnica Borjana Jovanović Bengin.

Cijene nekretnina posljednjih godina bujaju, a ovisno o lokaciji, dostižu i više tisuća eura po kvadratnom metru. I dok je nekima preskupo, za neke je to ulaganje. 'Poučeni iskustvom iz 2008. i 2009. kad su mnogi novci, fondovi, dionice, vrijednosni papiri propali, vlasnici kapitala povlače novac iz fondova i ulažu u nekretnine, što pak pogađa opet nekretninsko ili stambeno tržište, ljude kojima taj stan treba za život', kaže ekonomski analitičar Ljubo Jurčić.

A onih kojima stan treba za stanovanje i ne mogu se nositi s inflacijom i promjenjivim kamatnim stopama je najviše. Oni koji kupuju radi investiranja, nekretnine najčešće opet zamjenjuju za novac.

  • +3
Nekretnine u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX