MUTNA PRIVATIZACIJA

HŽ-ovi radnici pod prisilom uzimali kredite HPB-a

vlak hž istraga

vlak hž istraga

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Duje Klaric

Uprava poduzeća RVR d.o.o. (Redarstvo, vatrogastvo i rasadnik), koja je dio sustava Hrvatskih željeznica, prisilila je svoje radnike da se zaduže kod Hrvatske poštanske banke kako bi otkupili dionice tvrtke i potom ih po nižoj cijeni prodali poduzeću. Zahvaljujući takvom modelu privatizacije, tvrtka RVR je u vlasništvu 39,5 posto trezorskih dionica tvrtke, što je gotovo četiri puta više od zakonski predviđenog maksimuma od 10 posto

Sindikalisti RVR-a sumnjaju da se na taj način tvrtku pokušava prodati 'strateškom partneru' Uprave koji je zasad tajan. Cijeli postupak privatizacije po ESOP programu, koji je za upravu RVR-a izradio kontroverzni prof. dr. sc. Darko Tipurić, sindikalisti su nedavno prijavili USKOK-u. Jutarnji posjeduje dokumentaciju iz koje je vidljivo da se u privatizaciju krenulo u listopadu 2007, tako da su većinu udjela (60,5 posto) kupili radnici (277 udjeličara) kreditima HPB-a koji u zbiru iznose 13 milijuna kuna. Ostatak od 39,5 posto dionica uprava je proglasila 'trezorskima'. Kredite za otkup dionica uprava RVR-a dogovorila je s tadašnjim menadžmentom HPB-a i tu nastaju prve nepravilnosti.

Dio djelatnika, navodno pod prijetnjom otkaza, morao je podići kredite unatoč činjenici da su bili kreditno nesposobni. Zanimljivo je da je takvima i uprava HPB-a progledala kroz prste. Dio kredita za kupnju dionica banka je proglasila 'nenamjenskima', a većinu dionica radnici su platili po bitno većoj cijeni od nominalne.

Dionice tvrtke kupljene su, tako, po neshvatljivo visokoj cijeni od 22 milijuna kuna, iako je temeljni kapital društva iznosio 14 milijuna. Oko 60 radnika preuzelo je na sebe kredite u iznosu od 200 tisuća kuna s nepovoljnom kamatom. Uprava im je obećala da će nakon nekog vremena kreditne obveze preuzeti tvrtka ili njezin strateški partner, no to se još nije dogodilo. Radnici su prisiljeni i dalje vraćati rate kredita, a neki su u međuvremenu dobili i otkaz. Prema ugovorima o kreditu, tvrtka ima pravo prvokupa dionica, no ona to pravo očito zloupotrebljava nudeći radnicima bitno nižu cijenu od nominalne.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi