ŠIROLA OPTUŽUJE:

Hypo banka želi jeftino doći do imovine Hotela Novi

14.05.2013 u 14:02

Bionic
Reading

Hoteli Novi dobili su presudu na Visokom Upravnom sudu protiv grada Novog Vinodolskog koji su tužili zbog nezakonitog obračuna komunalne naknade. Član Uprave Gordan Širola istaknuo je da se ovom presudom potvrđuje da je gradonačelnik Oleg Butković svojim odlukama oštetio ovu hotelsku tvrtku i sam Grad

Problem u sudsko-pravno-bankovnoj sapunici vezanoj uz tvrtke Hoteli Novi d.d. i Hoteli Novi d.o.o. jest da je zbog duga nastalog po komunalnoj naknadi, koja je, po presudi suda, protuzakonito razrezana, Grad Vinodolski otjerao tvrtku Hoteli Novi d.d.u stečajni postupak.

Za deset dana će se održati dražba nad nekretninama tvrtke kako bi se namirio dug prema Gradu, a većim dijelom prema Hypo Alpe Adria banci, koja kao glavni kreditor potražuje 100 milijuna kuna.

Širola tvrdi da je taj dug prevelik i da se ne može smatrati dospjelim jer banka nije izvršila kompletne obveze, a boji se da će se Hotel Lišanj i još desetak nekretnina koje su u vlasništvu tvrtke u stečaju, a koje Širola procjenjuje na 200 milijuna kuna, na dražbi prodati za 1/3 cijene.

Hypo bez komentara

Iz Hypo banke nisu htjeli komentirati optužbe Gordana Širole. 'Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. je isključivo vjerovnik u stečajnom postupku Hotela Novi d.d., te stoga ne može komentirati stečajni postupak koji je u tijeku nad Hotelima Novi d.d., a koji je u isključivoj ingerenciji stečajnog upravitelja. S obzirom na to da je u tijeku sudski spor koji banka vodi s Hotelima Novi d.o.o. i povezanim društvima Lir d.o.o i Bijela kuća
d.o.o. (svi u predstečajnoj nagodbi), Banka ne može komentirati spomenuti slučaj', odgovorili su na upit tportala iz Hypo banke.

'Banka će se namiriti, to je sigurno, pa makar sama preuzela nekretnine i potom ih unosno prodala', kaže Širola koji zapravo misli da iza cijelog stečaja i problema s gradom stoji Hypo.

Presuda koja je stigla donijet će i pravne mogućnosti za Hotele Novi d.o.o., koji namjeravaju pokrenuti tužbu prema Gradu Vinodolskom.

'Hoteli Novi d.o.o. će pokrenuti sve zakonom dozvoljene postupke kako bi ostvarili svoje pravo na povrat novca od grada, a procjena je da bi taj iznos s kamatama mogao doseći i 10 milijuna kuna', zaključio je Širola.

Dok se u Hotelima Novi d.d. vodi stečaj, u Hotelima Novi d.o.o. vodi se predstečajna nagodba. Svi su vjerovnici, osim Hypo banke, kaže Širola, spremni pretvoriti svoja potraživanja u kapital, a riječ je o 400 malih i srednjih tvrtki koje su bile ili izvođač radova ili dobavljači na investiciji gradnje resorta u Novom Vinodolskom.

S druge strane stoji banka koja je financirala polovicu investicije i koja se pokušava izvući iz projekta koji je procijenila nedovoljno atraktivnim i profitabilnim da bi ga nastavila financirati. Predstečajna nagodba Hotela Novi d.o.o teška je 1,4 milijardi kuna, a ukupni prihodi tvrtke koji su u 2011. iznosili svega 2,44 milijuna kuna, uz negativan rezultat od 66 milijuna ne daje prostor za nadanje da će se dugovi tvrtke lako isplatiti.