poruka berošu

HUPUZ: Tražimo da se reformom zdravstva izjednače javni i privatni zdravstveni sektor po uzoru na zemlje Europske unije

29.04.2021 u 09:05

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poduzetnika u zdravstvu – HUPUZ od Ministarstva zdravstva zatražila je da se u nužnoj reformi zdravstva, izjednače privatne i javne zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, kao što je to slučaj u Europskoj uniji

'Iako su poduzetnici u zdravstvu legalni pružatelji zdravstvenih usluga u RH, zdravstvena ih administracija ne tretira tako pa HZZO, unatoč rastućim listama čekanja, ne želi omogućiti pacijentima da po istim cijenama – kao što je to slučaj u javnom zdravstvu – mogu odlaziti na dijagnostičke i terapijske postupke, te specijalističke preglede u privatne zdravstvene ustanove. Podsjećamo da je u gotovo svim zemljama Europske unije, pacijentima omogućeno da sami biraju ustanovu u kojoj se žele liječiti ili obaviti dijagnostički ili terapijski postupak bez obzira na njeno vlasništvo', navodi se u priopćenju.

Nadalje, tvrde u HUPUZ-u,  situacija u Hrvatskoj je u potpunom neskladu s praksom zemalja Europske unije gdje upravo privatni zdravstveni sektor služi za jačanje ukupnog zdravstvenog sustava koji mahom počiva na solidarnosti.

'U Hrvatskoj, pak, HZZO s privatnim sektorom ugovara tek oko 1 posto od ukupnog budžeta HZZO-a dok je u većini europskih zemalja taj postotak veći od 30 posto. Zbog nekorištenja mogućnosti i kapaciteta privatnog zdravstvenog sektora, pacijenti dugo ostaju zakinuti za dijagnostički postupak ili terapiju. HUPUZ stoga traži da se novom zdravstvenom reformom, a na dobrobit pacijenata izjednače zdravstvene ustanove bez obzira na to u čijem su vlasništvu, te da se pacijentima omogući pravo izbora ustanove u kojoj se žele liječiti ili obaviti medicinske postupke. Podsjećamo javnost da su poduzetnici u zdravstvu u svoje ordinacije i poliklinike uložili vlastita financijska sredstva, opremili ih vrhunskom i sofisticiranom opremom i stručnim kadrovima, kontinuirano ulažu u izobrazbu kadrova pa bi njihovo stavljanje u potpunu funkciju, osim smanjivanja lista čekanja itekako smanjilo troškove za zdravstvo u državnom proračunu', zaključuje se u priopćenju HUPUZ-a.