ZA LAKŠE INVESTIRANJE

HUP želi bolju suradnju s lokalnim šerifima

07.04.2015 u 13:29

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) potpisala je u utorak s udrugama i zajednicama županija, gradova i općina Sporazum o suradnji na promociji socijalnog dijaloga i jačanju komunikacije, od kojeg očekuje lakšu uspostavu povoljnih poslovnih uvjeta za svoje članice

Sporazumom se obilježava početak zajedničke suradnje na gospodarskim i socijalnim pitanjima te praćenje utjecaja porezne, socijalne i komunalne politike na gospodarsku i socijalnu stabilnost i razvoj u području lokalne i regionalne samouprave.

Prema sporazumu, potpisnici će pratiti i ocjenjivati utjecaj gospodarske, porezne, socijalne i komunalne politike na gospodarsku i socijalnu stabilnost i razvoj u području lokalne i regionalne samouprave te predlagati mjere za vođenje gospodarske, socijalne i razvojne politike na lokalnoj i regionalnoj razini.

Suradnja s jedinicama regionalne i lokalne samouprave izuzetno je bitna za poslovni sektor jer se upravo na toj razini rješava većina pitanja za investitore, rekao je na potpisivanju glavni direktor HUP-a Davor Majetić

Sporazum s Hrvatskom zajednicom županija, Udrugom gradova i Udrugom općina, kazao je, uvod je u pojačanu komunikaciju s lokalnim administracijama radi uspostave boljeg poslovnog okruženja.

Posebno bitnim drži dijalog o bržoj realizaciji poduzetničkih projekata vezanih uz fondove EU-a.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić kazao je kako će sporazum dosad dobru neformalnu, pretočiti i u dobru formalnu komunikaciju s HUP-om.

Kao i drugi potpisnici, on naglašava da je glavni izvor prihoda lokalnih razina vlasti porez na dohodak, a njega će, kako je rekao, biti više bude li uspješnih poduzetnika i poslodavaca.

Predsjednik Udruge gradova Željko Turk ocijenio je da će sporazum pridonijeti stvaranju uvjeta za investiranje. Neki put postoji novac, ali investitori odlaze zbog poteškoća na lokalnim razinama, kaže on, dok predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić najavljuje inicijativu među svim članicama usmjerenu mapiranju i rješavanju prepreka za ulaganja.