APEL VLADI

HUP traži ukidanje poreznih i ostalih davanja na donacije

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 30.12.2020 15:12
  • Objavljeno 30.12.2020 u 15:12
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u srijedu je od Vlade zatražila prestanak obračuna poreznih i ostalih davanja na donacije i pomoć građanima koji su pogođeni potresima

HUP se dopisom obratio Vladi s molbom privremenog prestanka obračuna i plaćanja svih poreznih davanja na oblike pomoći i donacije građanima Hrvatske koji su pogođeni posljedicama potresa, a pogotovo na području Petrinje, Siska i Banovine.

Prvenstveno se misli na obračun i plaćanje PDV-a na isporuku dobara i usluga te poreza na dohodak i doprinosa za pomoć koju poslodavci žele isplatiti radnicima koji su pogođeni posljedicama potresa.

U pogledu PDV-a na isporuku dobara i usluga, iz HUP-a ističu kako su trenutačno donacije novčanih sredstava oslobođene PDV-a. No, donacije u obliku isporuke dobara i usluga su predmet oporezivanja.

Stoga, poslodavci apeliraju da Vlada donese odluku da se "u što hitnijem roku oslobodi donatore, kako pravne tako i fizičke osobe, od plaćanja PDV-a na donacije roba i usluga za borbu protiv učinaka potresa".

Iz HUP-a napominju kako su mnoga poduzeća već pokazala interes za izravnu pomoć pogođenim građanima. Također, hotelske kuće su ponudile smještaje građanima, druga poduzeća su dostavila različitu robu kao što su voda, hrana, higijenske potrepštine, grijalice, itd.

"Mnogi poduzetnici, članovi HUP-a javljaju nam kako imaju namjeru u nadolazećim danima i tjednima pomoći direktno građanima prilikom obnove njihovih kuća s materijalima, opremom i uslugama. Problem je, međutim, što prema trenutačnim propisima, za donaciju ove robe i usluga ta poduzeća i obrtnici moraju obračunati i plaćati PDV", izjavio je glavni direktor HUP-a Damir Zorić.

Iz HUP-a ističu kako brojni poslodavci žele pomoći svojim zaposlenicima koji su žrtve potresa te bi im svaki oblik pomoći koji pruže, bilo u novcu ili robi i uslugama, trebao biti oslobođen eventualnog poreza na dohodak te doprinosa.

U HUP-u smatraju kako nije pravično i u duhu solidarnosti u ovo krizno razdoblje obračunavati i plaćati poreze i ostala davanja na oblike pomoći građanima pogođenih područja. Osim što za neka poduzeća to može imati odvraćajući učinak, to također neizravno umanjuje količinu donacija za iznos naplaćenih poreza i ostalih davanja, poručili su poslodavci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!