tvrtke na udaru energetske krize

Ozbiljno upozorenje: Ovo je tek poluga koja će poput lavine dovesti do velikih poremećaja!

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 12.05.2022 12:49
  • Objavljeno 12.05.2022 u 12:48
Sanja Ostroški, direktorica HUP-ovih granskih udruga

Sanja Ostroški, direktorica HUP-ovih granskih udruga

Izvor: Pixsell / Autor: Auto

Poduzetnici se sve teže nose s cunamijem rasta cijene energenata. Nekima od njih računi za plin su porasli za čak 500 posto, a električne energije 200 posto! Zbog toga iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) traže od Vlade nove i promptne mjere pomoći

Cijena električne energije od jeseni 2021. u stalnom je porastu te tvrtkama predstavlja sve veće troškovno opterećenje, sada već višestruko u odnosu na dosadašnje iznose.

Ugovori za opskrbu električnom energijom mogli su se sklapati na duže razdoblje, pa neki još uvijek plaćaju struju po povoljnijim uvjetima iz prethodnih perioda, no poteškoće nastaju u trenutku sklapanja ugovora po novim uvjetima.

'U nedavno provedenoj anketi HUP-a većina poduzetnika ističe da nisu u mogućnosti ugraditi teret povećanja troška energenata u krajnju cijenu proizvoda i usluga, posebice u onim sektorima koji su suočeni s enormnim porastom ostalih troškova, primjerice sirovina, repromaterijala, transporta i sl. Kao daljnje posljedice porasta troškova električne energije i drugih energenata poslodavci ističu odustajanje od ključnih investicija te posljedično gubitka konkurentskih pozicija i tržišta', rekla je za tportal Sanja Ostroški, direktorica HUP-ovih granskih udruga.

U spomenutoj anketi HUP-a sudjelovali su poslodavci iz svih sektora. Kad je riječ o cijenama plina, 93 posto njih potvrdilo je da su im računi porasli za više od 20 posto. Od toga više od 30 posto njih imalo je povećanje cijena do 100 posto, 7,9 posto navodi povećanje do 200 posto, 11,4 posto kaže da su im računi veći i preko 300 posto, a postoji čak pet posto poslodavaca kojima su troškovi za plin skočili 500 posto!

Zanimljivo je to da polovica ispitanika ne koristi subvenciju na plin iz Paketa mjera za pomoć poduzetnicima uslijed poskupljenja energenata jer ne odgovaraju kriterijima programa.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Za električnu energiju povećanje troška još je značajnije - 77,7 posto ispitanika reklo je da im je električna energija primarni energent koji koriste u poslovanju. U postocima porasta troška zabilježeni su sljedeći podaci: 15,1 posto ispitanika navelo je rast do 20 posto; 25,4 posto do 50 posto, 12 posto do 100 posto, a 20 posto preko 200 posto.

'Tržišni uvjeti su poremećeni i neizvjesni, a visoke cijene energenata dodatno ugrožavaju opstanak tvrtki i radna mjesta. Ovo je tek poluga koja će poput lavine dovesti do velikih poremećaja, ne samo u gospodarskom, već i u društvenom poretku. Članice HUP-a s razlogom strahuju od sljedeće gospodarske krize te od Vlade i nadležnih tijela očekujemo predan angažman i daljnje konkretne, no prije svega promptne korake', istaknula je Ostroški.

Podsjeća da je HUP još u veljači zatražio da se uvede subvencija na električnu energiju za sve poslovne subjekte, a posebno za one kojima električna energija čini trošak koji uvelike promašuje rast prodaje, odnosno proizvodnje.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Mykola Tys / Alamy / Alamy / Profimedia

Od daljnjih prijedloga poslodavci ističu poticanje ulaganja u vlastitu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora promptnim otvaranjem natječaja iz fondova EU-a, odnosno Mehanizma za oporavak i otpornost (NPOO), uz korištenje bespovratnih sredstava te povoljne kredite s mogućom odgodom početka otplate.

Također se apelira da već pozitivno ocijenjeni i pripremljeni ili projekti u visokoj fazi pripreme budu uključeni u potencijalne izvore financiranja.

'Natječajna dokumentacija treba biti jednostavna, uz mogućnost roka nadopune, a jednako je potrebno ubrzati proces provjere i odobravanja projekata te ugraditi fleksibilnost cjenika, jer se uslijed velikih poremećaja u opskrbnim lancima troškovi mijenjaju od predaje troška do dodjele sredstava. Svakako u trenutnim okolnostima treba naći rješenje da se i velika poduzeća uključe u projektnim prijavama, a potrebno je obuhvatiti sve djelatnosti iz prerađivačke industrije', kaže Ostroški.

  • +4
  • +1

HUP-ov prijedlog porezne reforme

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Velik udio poduzetnika očekuje i privremenu suspenziju naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije, ukidanje naknada za korištenje distribucijske i prijenosne mreže, kao i ukidanje trošarina i drugih poreza koje čine ukupnu cijenu električne energije, a na koje je moguće utjecati na nacionalnoj razini.

Traži se i aktivnija uloga Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te bi on, prema modelu europskih zemalja, trebao imati stalno otvorene natječaje za povećanje energetske učinkovitosti i kontinuirano ulaganje u energetsku učinkovitost u raznim sektorima i za razne ciljne skupine.

Predlaže se i uvođenje mjere oslobođenja obveze poreza na dobit i mogućnosti retroaktivnog subvencioniranja ili subvencioniranja po novostvorenoj jedinici obnovljive energije kako bi se potaknulo promptno ulaganje te subvencionirala sva ulaganja od poskupljenja energenata, a koja doprinose energetskoj tranziciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!