SLUČAJ JADRANKAMEN

HUP: Ponašanje sindikata je neodgovorno i opasno

04.05.2012 u 16:09

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zabrinuta je događanjima vezanim uz Jadrankamen jer smatra opasnim i nedopustivim da se problemi ma kakvi oni bili rješavaju izvaninstitucionalno i da se bilo tko bez obzira na razloge koji iza toga stoje sebi uzima za pravo onemogućavati provođenje zakona i sudskih odluka, stoji u priopćenju iz HUP-a

Ocjenjujemo neodgovornim i opasnim ponašanje sindikata koji reakcijama i izjavama svojih predstavnika ne samo da toleriraju već i potiču nezakonite akcije zaposlenih u slučaju Jadrankamena.

Preuzimanjem u svoje ruke stvari koje se moraju riješiti unutar pravnog sustava RH sindikat krši osnovne ustavne temelje našeg društva kao što su dužnost poštivanja pravnih propisa i prava vlasništva, što u HUP-u oštro osuđujemo.

Svima bi nam u cilju trebalo biti jačanje pravne države jer samo u okviru dobro uređene i jake pravne države svi građani mogu biti zaštićeni i slobodni ostvariti svoje pune potencijale. U HUP-u smo stava da alternative tome nema.

Poštivanje zakona i sudskih odluka mora biti obveza svih građana – i političara, i poslodavaca i sindikata i radnika.

Uloga sindikata jest zaštita radničkih prava i interesa i to je neosporno. Sindikati imaju važnu ulogu u društvu i uvažavamo ih kao socijalnog partnera. No, sindikati se moraju ponašati odgovorno i moraju svoju borbu za prava radnika voditi u skladu sa zakonom i unutar institucija pravne države. Svako bezakonje i nepoštivanje zakona pa dolazilo ono i od strane radnika i sindikata opasno je za ovu zemlju i u konačnici šteti građanima.

Zato smatramo da je jačanje dijaloga unutar Gospodarsko socijalnog vijeća iznimno važno kao i provedba reformi koje će među ostalim osigurati veću učinkovitost pravosudnog sustava.

Pozivamo Vladu i sindikate da što prije zajednički pokrenemo konstruktivan socijalni dijalog organiziran kroz Gospodarsko socijalno vijeće te počnemo rješavati naše nagomilane probleme. Pritom napominjemo da razmjer promjena i reformi koje se u Hrvatskoj moraju pokrenuti kako bi osigurali održivi oporavak gospodarstva i rast standarda građana zahtjeva visoku razinu odgovornosti i konsenzusa među socijalnim partnerima.

Apeliramo na sindikate i zaposlenike Jadrankamena da svoje aktivnosti provode u skladu sa zakonom i unutar institucionalnog okvira zemlje.

U HUP-u smatramo, a to svojim djelovanjem i pokazujemo, da svi društveni akteri svoje 'borbe' moraju voditi unutar zakonskog i institucionalnog okvira. Samo tako izvojevane 'pobjede' mogu se smatrati legitimnima i jedino se na taj način mogu nametnuti promjene od kojih će cijelo društvo imati koristi.