na četiri godine

HUP-ova udruga energetike izabrala novo vodstvo

06.05.2021 u 14:26

Bionic
Reading

HUP-Udruga energetike izabrala je novo vodstvo u četverogodišnjem mandatu 2021. – 2025. godine.

Za predsjednika te udruge ponovno je izabran Emanuel Kovačić, glavni savjetnik za vanjske subjekte INA-Industrija nafte d.d, a dopredsjednici su Tomislav Ćurković, direktor Eko d.o.o. i Boris Miljavac, predsjednik Uprave Siemens Energy d.o.o.

Članovi Izvršnog odbora su Ivo Čović, direktor Končar Obnovljivi izvori d.o.o., Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, Marijana Jurišić, direktorica E.ON Energija i Nevenka Grbac, predsjednica Upravnog odbora Termoplina d.d. Izabrani su i predstavnici HUP- Udruge energetike u Skupštini HUP-a - Boris Miljavac, predsjednik Uprave Siemens Energy d.o.o., Joško Crvelin, izvršni direktor Coral Croatia i Kamilo Vrana, osnivač EnergoVizije d.o.o.

'Energetski sektor prolazi veliku transformaciju radi zaštite klime, energetske učinkovitosti i orijentacije ka obnovljivim izvorima energije. Zajednički cilj na razini EU je smanjiti ukupne emisije stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. te je pred nama izuzetno dinamično i zakonodavno zahtjevno razdoblje, kako na europskoj, tako i na nacionalnoj razini. Kako bi se dosegli ciljevi Zelenog plana, neophodno je da imamo regulatorni okvir i akcijske planove koji će podržati njihovo ostvarivanje.

U tome će važnu ulogu imati sredstva iz EU fondova kako bi se podržala energetska tranzicija, uvođenje novih tehnologija poput CCS i vodika te digitalizacije poslovanja. Novo vodstvo HUP- Udruge energetike zalagat će se za stvaranje povoljne investicijske klime i stvaranja preduvjeta za razvoj novih poslovnih modela temeljenih na održivosti i znanju s ciljem razvoja gospodarstva i društva u cjelini', izjavio je Emanuel Kovačić, predsjednik HUP- Udruge energetike

Pandemija COVID-19 u značajnoj se mjeri odrazila na sektor energetike i izazvala dodatne pritiske na ionako opterećen sektor radi zahtjevnih procesa prilagodbe poslovanja kako bi se ostvarili ciljevi 2030. i postigla klimatska neutralnost do 2050. Proteklu godinu obilježile su brojne zakonodavne izmjene i prilagodba stavova na nacionalnoj i europskoj razini.

Pandemija je promijenila i proširila područja rada HUP- Udruge energetike, a članovi su intenzivirali aktivnosti i značajnije se uključili u oblikovanje prijedloga i stajališta Udruge.