utjecaj na konkurentnost

HUP ICT i telekomi o novom porezu: Mobilne usluge i internet u 21. stoljeću nisu luksuz

21.09.2017 u 18:25

Bionic
Reading

Udruga HUP ICT i tri najveća telekoma u Hrvatskoj neugodno su iznenađeni izjavama ministra zdravstva oko mogućeg uvođenja poreza na luksuz, u što je uvrstio i telefone/mobitele, te poručuju da mobiteli, mobilne usluge i internet u 21. stoljeću nisu luksuz.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić zadnjih je dana kroz medije izjavljivao da bi se dugovi u zdravstvu od tri milijarde kuna mogli pokriti dodatnim porezima na luksuz, pri čemu je spomenuo četiri grupe luksuza - alkohol, cigarete, kocku i telefone/mobitele.

To je u ICT sektoru, s naglaskom na telekomunikacije, izazvalo dosta burne reakcije i nevjericu i na upit Hine iz tri najveća telekoma u Hrvatskoj te udruge Informacijsko komunikacijske djelatnosti pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP ICT) u komentarima ističu da su takvim najavama neugodno iznenađeni, ocjenjujući to i ‘nerazumnim’, ’nesmotrenim’ te ’pogubnim za investicije u tom sektoru, za razvoj komunikacija, ali i za hrvatsko gospodarstvo’.

Komentirajući najave ministra Kujundžića o uvođenju tzv. poreza na luksuz, iz udruge HUP ICT ističu da je to u suprotnosti s najavama hrvatske Vlade, kojima se nastoji rasteretiti hrvatsko gospodarstvo.

‘Poduzetnici su već sada previše opterećeni fiskalnim i parafiskalnim nametima, a svako dodatno oporezivanje vrlo teško podnose, i to znatno utječe na poslovanje. Nametanje i najava novih poreza i za ICT sektor u kombinaciji s visokim cijenama radiofrekvencijskog spektra, koje su među najvišima u EU, znatno opterećuje i investicijski potencijal te otežava razvoj mobilnih mreža nove generacije’, ističu iz udruge.

Poručuju i da bi ‘takav porez znatno poskupio cijenu usluga te utjecao na konkurentnost hrvatskih tvrtki’.

Naglašavaju i da uporaba interneta i mobilnih usluga nije luksuz već da su to temeljni komunikacijski alati 21. stoljeća, ocjenjujući i da argumenti koji se koriste za njihovo oporezivanje pokazuju ‘veliko nerazumijevanje donositelja političkih odluka o utjecaju istih na poslovanje cjelokupnog gospodarstva’.

Telekomi:  Nejasno je o kakvom se porezu radi, ali mobiteli i internet nisu luksuz u 21. stoljeću

Napominjući kako iz ministrovih izjava nije jasno o kakvom se točno porezu radi i na koga se odnosi, iz Hrvatskog Telekoma (HT) naglašavaju da je u današnje vrijeme, kada građani žele biti povezani uvijek i svugdje, imati najveće brzine interneta i koristiti napredne usluge, nerazumno uspoređivati telefoniju sa štetnim stvarima poput cigareta, alkohola ili kocke.

‘U 21. stoljeću mobilni telefon ne možemo smatrati luksuzom. Oni su neophodni za povezivanje s prijateljima i obitelji, za poslovanje, i da živimo naše živote sigurno i sretno. U Hrvatskoj telekomunikacijska industrija već znatno više doprinosi u porezima u odnosu na druga europska tržišta, pa primjerice davanja za pravo puta iznose više od 10 posto vrijednosti telekom tržišta, a plaćamo i najskuplji radio frekvencijski spektar u Europi’, poručuju iz HT-a.

  • +10
Milan Kujundžić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgic

Ističu da HT značajno ulaže u poboljšanje dostupnosti i kvalitete mobilnih usluga te u tehnologije koja je spremna zadovoljiti ogroman rast potražnje za širokopojasnim internetom.

‘Ta će ulaganja pomoći rastu hrvatskog gospodarstva, podržati više novih poduzeća i na kraju pomoći i vladi da prikupi više u porezima, a svako novo opterećenje zaustavit će planirane investicije i usporiti dolazak najnaprednijih usluga do krajnjih korisnika, a time i razvoj digitalne Hrvatske’, upozoravaju iz HT-a.

Slično poručuju i iz telekoma Vipnet, kazavši da nisu primili nikakvu službenu obavijest o dodatnim nametima u segmentu mobilne telefonije, ali drže da bi nametanje novih poreza u kombinaciji s visokim cijenama radiofrekvencijskog spektra, koje su među najvišima u EU, značajno opteretilo investicijski potencijal i otežalo razvoj mobilnih mreža nove generacije.

‘Skrećemo pažnju da je Vipnet u snažnom investicijskom ciklusu razvoja mobilne i fiksnih mreža, posebno ultra-brzog interneta. S tim u vezi, budući razvoj 5G mreža, koji promovira RH i EU u svojim planovima razvoja digitalnog društva, bit će još i značajno zahtjevniji i skuplji s obzirom na eksponencijalan rast potrebe za podatkovnim prometom’, kažu iz Vipneta.

Smatraju i da inicijative poput ove ministra zdravstva ‘sigurno neće pozitivno utjecati na daljnje investicije te poboljšanje statistika vezanih za razvoj broadbanda prema kojima je RH pri dnu EU ljestvice’.

  • +13
Građani nisu oduševljeni nikakvim novim porezima Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

U telekomu Tele2 Hrvatska su, kako kažu, najavom uvođenja poreza na luksuz, koji bi navodno uključivao mobitele, ‘nemalo iznenađeni’ te ocjenjuju da bi tako nešto dodatno narušilo poziciju Hrvatske u telekom sektoru u EU.

‘U vrijeme kada Europska komisija pred svoje članice postavlja visoke standarde u smislu ulaganja u infrastrukturu kako bi osigurala dostupnost mreža velikih brzina svim svojim građanima, u čemu je RH na začelju, smatramo da se ovdje radi o nesmotrenoj izjavi koja, nadamo se, neće dovesti do nikakvih promjena koje bi mogle negativno utjecati na našu industriju’, kažu iz Tele2.

Podsjećaju i da su, kako kažu, posljedice trostrukog povećanja naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra iz 2014. vidljive još i danas u nedostatku relevantnih investicija u infrastrukturu zbog povećanog opterećenja operatora i uz povećane troškove koje u konačnici snose građani.

‘Smatramo da je potrebno smanjiti, a ne povećavati opterećenja mobilnih operatora, te stvoriti poticajan okvir za ulaganje kako bi se ostvarila potrebna investicija u mreže velikih brzina koje su nužne za ostvarivanje ciljeva Digitalne Agende EU’, poručuju iz Tele2.