PRESTIŽNE NAGRADE

HT dobitnik Zlatne dionice godine

23.12.2011 u 09:38

Bionic
Reading

Zlatnu dionicu za 2010. godinu dobio je Hrvatski telekom, a zlatni dionički udjel pripao je investicijskom fondu MP Mena. HT je nagrađen i Zlatnom industrijskom dionicom u području pomorstva, prometa, veza i graditeljstva

U Vijećnici Hrvatske gospodarske komore dodijeljene su tradicionalne godišnje nagrade izdavateljima najboljih financijskih instrumenata, investicijskim fondovima i društvima za upravljanje na hrvatskom tržištu kapitala.

Zlatne dionice i udjeli dodijeljeni su na temelju matematičkih i statističkih pokazatelja te glasova stručnog ocjenjivačkog suda.

Glavna nagrada, Zlatna dionica godine i nagrada za najbolju industrijsku dionicu u sektoru pomorstva, prometa, veza i graditeljstva pripala je Hrvatskom telekomu, dvostrukom dobitniku Zlatne dionice (2007. i 2008. godine).

Erika Kašpar iz korporativnih komunikacija i odnosa s investitorima HT-a podsjetila je da je dionicom HT-a prošle godine ostvareno više od četvrtine ukupnog prometa Zagrebačke burze te da je više od 220 tisuća dioničara HT-a primilo izdašnu dividendu

Najbolja industrijska dionica u kategoriji hrana i lijekovi je Atlantic grupa, a u segmentu 'ostalo' dobitnik je Adris grupa. Laureat za najbolju financijsku dionicu tradicionalno je Zagrebačka banka, a za najbolju turističku dionicu prvi put je nagrađena opatijska Liburnija Riviera.

Predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi ocijenio je da je gospodarski trenutak Hrvatske ozbiljan te da bi snižavanje kreditnog rejtinga značilo pad u provaliju. Pozvao je na ozbiljnost i odgovornost, a novoj vladi poželio puno uspjeha i hrabrosti. Upravo hrabrost i beskompromisnost, kaže Tedeschi, trebat će vladi koja mora vući odlučne poteze bez obzira na pritiske društvenih skupina koje bi mogle ostati bez 'dijela svoga komfora'.

Trenutno pokazatelji koji oslikavaju stanje na tržištu kapitala u Hrvatskoj po njegovom mišljenju nisu realni, kao što nisu bili ni oni prije krize.

Posebnu nagradu za najlikvidniju dionicu dobila je Atlantska plovidba.

Dodijeljene su i nagrade najboljim investicijskim fondovima na temelju visine prinosa, veličine fonda i stupnja rizičnosti. Zlatni udjel u kategoriji dioničkih fondova pripao je fondu MP Mena, a najboljim uravnoteženim fondom proglašen je Allianz Portfolio, oba pod upravljanjem društva Allianz Invest. Nagradu za najbolji obveznički fond dobio je Capital One, fond kojim upravlja društvo ICAM. Erste Money pod upravom Erste investa najbolji je novčani fond.

Najbolje društvo za upravljanje fondovima, odnosno nositelj priznanja Zlatni udjel za 2010. je Ilirika Investment, društvo koje upravlja fondovima Ilirika Azijski Tigar, Ilirika BRIC, lirika Gold i Ilirika Jugoistočna Europa.

Četrnaesti izbor Zlatne dionice godine i 8. izbor Zlatnog udjela godine održan je u organizaciji Udruženja društava za upravljanje Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima pri HGK, Kapital kluba, Hine i Media servisa.