OBEĆANJE IZ GAZPROMA

'Hrvatskoj nudimo plin po prihvatljivim cijenama'

17.01.2013 u 15:21

Bionic
Reading

Predsjednik uprave Gazproma Aleksej Miller ponudio je Hrvatskoj povećanje količina isporučenog plina te prihvatljive cijene, procijenivši kako bi ruski energetski div mogao isporučivati u Hrvatsku 2,7 milijardi kubnih metara plina godišnje. Nakon sastanka s prvom potpredsjednicom Vlade Vesnom Pusić najavio je i brojne projekte vezane uz eksploataciju nafte te elektroenergetiku

Hrvatskoj strani šef Gazproma je ponudio i suradnju na projektu Južni tok, ali i povećanje isporuke plina za termoelektrane. 'Imamo dobru perspektivu suradnje na isporuci motornog plina, što bi dovelo do smanjenja cijene goriva za prijevoznike. Proizvodnja goriva iz plina puno je jeftinija od proizvodnje goriva iz nafte, a druga je bitna činjenica bolja zaštita okoliša', najavio je Aleksej Miller

Potvrdio je kako je ruska strana iskazala interes za sudjelovanje u natječajima za istraživanja i eksploataciju nafte u Hrvatskoj, rekavši kako je 'Gazprom u potpunosti otvoreni za suradnju'.

Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić ocijenila je teme o kojima je razgovarala sa čelnicima Gazproma 'neobično zanimljivim'. Ocijenila je kako te teme 'mogu imati posljedice za cijenu plina u gospodarstvu, ali i pretvaranja gubitaša u tvrtke koje stvaraju profit'.

'Sve to može utjecati i na cijenu energenata u kućanstvima kao bitnom elementu u standardu građana. Namjera i pozicija Hrvatske jest da čvrsto stoji iza projekata koje ćemo dogovoriti i koje će voditi Ministarstvo gospodarstva', zaključila je Vesna Pusić.

Vodeći ljudi Gazproma, predvođeni direktorom Aleksejom Millerom, prethodno su se na Pantovčaku sastali i s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem.