USPJEH PASTORA

Hrvatski vatrogasni aparati na policama Tesca

Bionic
Reading

Hrvatski vatrogasni aparati, školske bilježnice, svijeće i zahodske daske uskoro će se moći pronaći na policama britanskoga trgovačkog lanca Tesca

Kako su Poslovnom dnevniku potvrdili u Pastoru, Mar-Maru i PC grupi, te su tvrtke otišle najdalje u pregovorima s trećim po veličini svjetskim trgovačkim lancem koji je potkraj prošle godine u Hrvatskoj počeo tražiti domaće dobavljače.

Danijel Štern, predsjednik Uprave tvornice vatrogasnih aparata Pastor, kaže da su dogovorili sve detalje. 'Naši će aparati biti dio asortimana britanskog Tesca', potvrđuje Štern, dodavši kako su već dogovorene i cijene.

I zagrebački proizvođač školskih bilježnica Mar-Mar još pregovara s Tescom. Prema riječima generalnog direktora Zvonka Fišera, sve je još neizvjesno, ali uzorci su predani, kao i ponuda, te čekaju samo službeni odgovor druge strane. 'Zasad smo zadovoljni tijekom pregovora', kaže Fišer.

U PC grupi, tvrtki s dugogodišnjom tradicijom izrade svijeća i lampiona, kažu da su s Britancima sve već dogovorili. 'Već smo radili svijeće za Ikeu, imamo znanje i volju i nadamo se da će se u kvalitetu našeg asortimana uskoro uvjeriti i predstavnici Tesca, koji dolaze u naše pogone vidjeti kako funkcionira proizvodnja. Potom ćemo vjerojatno krenuti s dostavom za Tesco', ističe Ivan Brunović, komercijalist u PC grupi.

Ipak, većina tvrtki čiji su predstavnici bili na sastanku s predstavnicima toga trgovačkog lanca u organizaciji Hrvatske gospodarske komore sredinom siječnja nije se odlučila na suradnju s Britancima. Glavni su razlog, tvrde, previsoki ulozi koje bi dobavljači trebali platiti kako bi uopće došli na Tescove police, ali i niske cijene, koje ne bi pokrile ni troškove proizvodnje.

Kako kaže Nevenka Pelko iz Inkerpora, tvornice porculana iz Zaprešića, neprihvatljivo im je plaćati visoke ulazne naknade za Tescove police. 'Još razmišljamo, ali u ovom trenutku mislim da nećemo ući u tu priču jer je za nas financijski neisplativa', ističe N. Pelko.

Slično razmišljaju i u tvornici madraca Bernarda. I za njih su Tescovi uvjeti nemogući. Uz ulaznu naknadu, lanac traži da snose troškove puta i smještaja za britanske kontrolore koji bi došli u inspekciju tvornice i madraca. 'Trošak ulaska u Tesco iznosio bi između šest i deset tisuća eura. To nam je u ovom trenutku neprihvatljivo i zato smo odustali', kaže vlasnica tvrtke Bernarda Cecelja