DRŽAVNE POTPORE

Hrvatski seljak za pšenicu dobiva duplo više od mađarskog

poljoprivreda, žito, polje

poljoprivreda, žito, polje

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Mađari za hektar pod pšenicom dobiju 150 eura, a hrvati 308, a novo obećanje resornog ministra je 410 eura.

Svjetsko tržište suočeno je sa 195 milijuna tona viška pšenice, za očekivati je da će na europskim burzama cijena uskoro zaroniti ispod 0,75 kuna za kilogram, procjenjuje Božidar Gorup, vlasnik tvrtke Gorup koja je nakon Agrokora i Granolia treći najveći izvoznik žitarica. Gorup je otkupio 50.000 tona po cijeni 0,80 kuna za kilogram. Ukoliko se za ukupan ovogodišnji urod postigne ta cijena, ističe, ratari moraju biti zadovoljni, piše Poslovni dnevnik.

Hrvatska iz ovogodišnje žetve očekuje 820.000 tona krušarice, farmeri za kilogram traže 1,25 kuna. Tržište je opterećeno i sa zalihama koje iznose oko 200.000 tona što je argument članicama Žitozajednice za cijenu u rasponu od 0,78 do 0,82 kuna za kilogram. Obrazlažući izračun ponuđen farmerima od strane grupacije mlinarsko-pekarske branše koja drži gotovo 70 posto tržišta Mario Talajić iz Mlinara povukao je paralelu između hrvatskih i mađarskih seljaka. Farmeri u Mađarskoj od države za hektar dobiju tek 150 eura, hrvatski su do sada imali 308 eura, a novo obećanje resornog ministra je 410 eura.

Uz zaštitnu cijenu po normativu EU, iznosi 101 eura za tonu i primjenjuju je obje države, te prosječan prinos od samo 4 tone po hektaru Mađar će za kilogram dobiti 1,02 kune, a Hrvat 1,57 iznio je Talajić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi