UBRZAN RAST

Hrvatski javni dug nadomak 50 posto BDP-a

Ivan Šuker

Ivan Šuker

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Andrej Svoger

Hrvatski državni dug je u posljednjih godinu dana porastao za 28,7 milijardi kuna ili 21,6 posto, što je najveća godišnja stopa rasta od lipnja 2005. godine. Prema posljednjim podacima Ministarstva financija, ukupni je dug opće države (koji uključuje dug središnje države, dug lokalne države te dug izvanproračunskih fondova) na kraju rujna 2009. dosegnuo 110,6 milijardi kuna i čini oko 33,2 posto BDP-a. Javni dug s uključenim državnim jamstvima te dugom HBOR-a dosegnuo je 161,4 milijarde kuna, što je 48,5 posto BDP-a

Ukupni dug opće države veći je za 837 milijuna kuna ili 0,8 posto nego na kraju kolovoza, a posljedica je povećanja i njegove unutarnje i njegove vanjske komponente. U usporedbi s istim mjesecom prethodne godine to je rast od čak 28,7 milijardi kuna ili 21,6 posto, što je najveća godišnja stopa rasta ovog pokazatelja još od lipnja 2005. godine.

Najznačajnija sastavnica javnog duga, ukupni dug središnje države, na kraju rujna je iznosila 103,2 milijarde kuna, što je za 18,7 milijardi kuna više nego na kraju rujna 2008. U promatranom mjesecu sve su sastavnice javnog duga zabilježile mjesečni rast, osim lokalne države, čiji je dug blago pao (za 24,5 milijuna kuna), međutim na godišnjoj razini i lokalna država i ostale sastavnice zabilježile su dvoznamenkasti rast.

Krajem 2008. godine i početkom 2009, kada je pristup inozemnim izvorima financiranja bio ograničen, unutarnja komponenta vanjskog duga bilježila je relativno snažan rast, što potvrđuje i nagli rast obveza po izdanim trezorskim zapisima krajem 2008. godine. Tako je od kraja studenoga, kada su obveze po izdanim trezorskim zapisima bile ispod 10 milijardi kuna, dug u svega mjesec dana narastao na oko 17 milijardi kuna, nakon čega je trend rasta značajno usporen, pa se do kraja rujna iznos obveza popeo na razinu od oko 20 milijardi kuna.

Analitičari Raiffeisen banke očekuju daljnji rast javnog duga s obzirom da je država do kraja 2009. godine izdala još dolarsku euroobveznicu (vrijednosti 1,5 milijardi dolara) na inozemnom tržištu te obveznicu denominiranu u eurima (vrijednosti 500 milijuna eura) i kunsku obveznicu (vrijednosti 5,5 milijardi kuna) na domaćem tržištu.

Povećanje javnog duga predviđaju i u ovoj godini s obzirom na pad proračunskih prihoda i nominalni rast rashoda. To će povećavati potrebu države za refinanciranjem svojih obveza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi