BUSINESS NEW EUROPE

Hrvatske tvrtke posrću pri otplati dugova

dug

dug

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Kupovinom 1,5 milijardi dolara vrijednog izdanja euroobveznica, međunarodni ulagači iskazali su povjerenje u dugoročne perspektive hrvatskog gospodarstva. Međutim, na lokalnom tržištu duga postoje zabrinjavajući znakovi koji upućuju da pojedine hrvatske kompanije nisu u mogućnosti refinancirati svoje dugove, navodi se u članku objavljenom u magazinu Business New Europe o problemima hrvatskog unutarnjeg tržišta duga

Nekoliko većih tvrtki priznalo je da ima teškoće u plaćanju dospjelih komercijalnih zapisa ili obveznica. Među problematičnim kompanijama Business New Europe spominje HG Spot, Magmu, Zagreb-Montažu i Hospitaliju.

Nagađa se da bi trgovački lanac HG Spot mogao postati meta za preuzimanje nakon što nije uspio otkupiti 55 milijuna kuna vrijedne komercijalne zapise zbog problema s likvidnošću. HG Spot je snažno pogođen padom osobne potrošnje koja je u ovoj godini pala za gotovo 13 posto, ističe se u analizi BNE-a. Kao rezultat toga, u prvoj polovici 2009. HG Spot je poslovao s gubitkom od 18 milijuna kuna, a kao potencijalni kupci spominju se najveća hrvatska IT tvrtka MSan Grupa i njemački maloprodajni lanac Mediamarkt.

Business New Europe spominje i špekulacije prema kojima maloprodajni lanac igračaka i odjeće Magma ima problema s isplatom komercijalnih zapisa. Međutim, iz Magme su nedavno demantirali da pregovaraju o reprogramu dugova. Štoviše, Magma je 19. studenog prijevremeno iskupila 32,6 milijuna kuna komercijalnih zapisa koji dospijevaju u prvom kvartalu 2010. godine. Tijekom narednih mjeseci, Magma planira iskupiti i ostatak komercijalnih zapisa, djelomično putem izdanja novih komercijalnih zapisa, a djelomično koristeći vlastita sredstva.

U potragu za reprogramom kratkoročnog duga bacila se i građevinska tvrtka Zagreb-Montaža. Glavni izvršni direktor Zagreb-Montaže Vlado Čović rekao je da tvrtka traži mogućnost restrukturiranja 30 milijuna kuna komercijalnih zapisa koji dospijevaju u prosincu. Čović pregovara s glavnim kreditorom Zagrebačkom bankom i drugim investitorima o mogućim rješenjima refinanciranja. BNE navodi da je aktivnost u hrvatskom građevinskom sektoru pala za više od 10 posto.

Hospitalija trgovina, jedan od najvećih isporučitelja medicinske opreme u Hrvatskoj, već je započela pregovore o refinanciranju obveznica u iznosu od 75 milijuna kuna. Većinski vlasnik Hospitalije je Quaestus Private Equity, private-equity fond na čijem čelu je bivši ministar financija Borislav Škegro.

Problemi s otplatom dugova s kojima se suočava sve veći broj hrvatskih poduzeća doveli su do oštrog pada u trgovanju korporativnim dugom na Zagrebačkoj burzi. Tako je u listopadu ostvaren promet od samo 212.000 kuna, što predstavlja pad na godišnjoj razini od čak 99,4 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi