izdana obveznica

Hrvatska se zadužila za tri milijarde kuna uz kamatu od 3,25 posto

05.07.2017 u 15:56

Bionic
Reading

Ministarstvo financija realiziralo je na domaćem tržištu kapitala izdanje obveznice s dospijećem 2032. godine u ukupnom nominalnom iznosu od tri milijarde kuna, indeksirane na kretanje tečaja kune prema euru, priopćeno je u srijedu iz tog ministarstva.

Knjige upisa otvorene su bile u 9,00 a zatvorene u 12,30 sati. Izdanje obveznice konačno je realizirano uz kamatnu stopu od 3,25 posto te prinos od 3,30 posto.

‘Značajan interes investitora omogućio je Hrvatskoj izdanje obveznica pod iznimno povoljnim uvjetima financiranja s obzirom na sve ključne parametre ocjene uspješnosti izdanja, a posebice imajući u vidu kako je izdanje realizirano u domaćoj valuti, indeksirano na kretanje tečaja kune prema euru, na rok od 15 godina. Također, postignuti uvjeti izdanja i snažna potražnja dodatno naglašavaju snagu domaćeg tržišta i atraktivnost domaćeg izdanja obveznica RH za investitore’, kaže se u priopćenju Ministarstva financija.

Dodaje se da je to izdanje državnih obveznica s trenutno najdužom ročnošću te izdanje koje je po prvi put realizirano uz indeksaciju glavnice obveznica na kretanje tečaja kune prema euru.

Sredstva prikupljena ovim izdanjem bit će upotrijebljena za financiranje općih potreba državnog proračuna. Izdanje su aranžirale Erste&Steiermaerkische bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka u ulozi zajedničkih agenata, pokrovitelja izdanja i agenata uvrštenja, dok su Hrvatska Poštanska Banka i Splitska banka sudjelovale kao su-aranžeri, zaključuje se u priopćenju.

Hrvatska se prethodni put zadužila sredinom ožujka ove godine, i to na inozemnom tržištu, dogovorivši prodaju 1,25 milijardi eura vrijedne obveznice s dospijećem 2027. godine, uz prinos od 3,19 posto i kuponom od 3,0 posto.

Na domaćem tržištu, pak, posljednji put Ministarstvo financija izdalo je dvije kunske obveznice u veljači, u ukupnom izdanju od 8,5 milijardi kuna, i to petogodišnju kunsku obveznicu s prinosom od 2,25, a jedanaestogodišnju od 2,87 posto.