UGOVOR TEŽAK 2,5 MIL. EURA

Hrvatska prodala Iraku deset tisuća pištolja

03.12.2009 u 08:53

Bionic
Reading

Hrvatska vojna industrija počela je uspješan proboj na iračko tržište. Tvrtka HS produkt je prije nekoliko mjeseci potpisala ugovor s iračkim ministarstvom unutarnjih poslova o prodaji 10 tisuća pištolja HS 2000 za potrebe tamošnje policije. Budući da je cijena ovog pištolja oko 250 eura, vrijednost ugovora je oko 2,5 milijuna eura

Ovo je je veliki uspjeh za tu tvrtku, s obzirom na to da se pokraj američkih tvrtki teško probiti na tržište Iraka. Prema neslužbenim informacijama, HS Produkt je vodio direktne pregovore s iračkim ministarstvom unutarnjih poslova.

S obzirom na odličnu poslovnu suradnju s američkom tvrtkom Springfield i poziciju na američkom tržištu, HS Produkt je zasigurno imao američku podršku i dobio dozvolu Amerikanaca za opremanje iračke policije. Ovaj ugovor plod je višekratnih dolazaka iračkih vojnih delegacija u Hrvatsku koje su željele ostvariti suradnju s hrvatskom vojnom industrijom. S obzirom na to da SAD želi što prije osposobiti iračke sigurnosne snage za samostalno obavljanje zadaća, iračkoj vojsci i policiji je u najkraćem vremenu potrebna velika količina osobnog naoružanja i opreme.

Tu je priliku za hrvatsku vojnu industriju uvidio i hrvatski veleposlanik u Iraku Jerko Vukas koji aktivno sudjeluje u povezivanju iračkih vlasti i predstavnika naše vojne industrije. Rezultat toga je i slanje na testiranje iračkoj vojsci nekoliko desetaka komada jurišne puške VHS u kalibru 5,56 mm koju također proizvodi HS Produkt. U svijetu u ovom trenutku postoji malo vrsta kvalitetnih jurišnih pušaka, tako da bi, s obzirom na rezultate testiranja, hrvatska jurišna puška mogla naći mjesto na svjetskom vojnom i civilnom tržištu.

Osim na opremanju svojih snaga sigurnosti iračke vlasti zainteresirane su za suradnju s Hrvatskom i na području remonta svojih zrakopolova MiG 21 i MiG 23

Jedan od kandidata za taj posao je i Zrakoplovno-tehnički centar u Velikoj Gorici.