DOKAPITALIZACIJA

Hrvatska pošta pripojila Tiskaru Vjesnik

03.12.2011 u 13:27

Bionic
Reading

Odlukom Upravnog vijeća Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) Hrvatska pošta (HP) dokapitalizirana je sa 62 posto dionica Tiskare Vjesnik d.d. koje su u vlasništvu države, doznaje danas Hina iz te agencije

Riječ je o nastavku restrukturiranja Tiskare Vjesnik i objedinjavanju zajedničkih poslovnih interesa obje tvrtke kako bi se osigurali novi poslovi i radna mjesta u Tiskari, doznaje se iz te agencije.

Taj potez u skladu je s poslovnim planom HP-a koji, po uzoru na europske pošte, želi tiskarsku djelatnost imati u sklopu svoga društva.

Inače, za Tiskaru Vjesnik dosad su bila objavljena tri javna natječaja za prodaju, no nije bilo interesa investitora.

Ovo rješenje u AUDIO-u smatraju najkvalitetnijim, jer oba društva na taj način zadovoljavaju svoj poslovni interes i tako vide svoju budućnost, a zadovoljna je i država jer su sačuvana radna mjesta te se dugoročno oplemenjuje državna imovina.

Oko ovakvoga rješenja postignut je konsenzus, odnosno i uprave i sindikati obje tvrtke podržali su to pripajanje Tiskare HP-u.

Inače, neto dobit Hrvatske pošte u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 9 milijuna kuna. Pritom su ukupni prihodi tvrtke iznosili 1,21 milijardu kuna, a rashodi 1,2 milijarde kuna. U odnosu na isto razdoblje prošle godine prihodi su povećani za 7,7 milijuna kuna, a rashodi su manji za 15,4 milijuna kuna.

Tiskara Vjesnik, pak, u prvih je 9 ovogodišnjih mjeseci poslovala s gubitkom od 25,48 milijuna kuna, odnosno 27,5 posto većim nego u istom razdoblju prošle godine.

Pritom su ukupni prihodi te tvrtke iznosili 95,24 milijuna kuna, ili 9,8 posto manje, a ukupni rashodi 120,72 milijuna kuna, ili 3,86 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.