pohvalili se

Hrvatska policija u samo mjesec dana zapljenila golemu količinu droge i razbila međunarodni lanac dilera

31.01.2020 u 20:25

Bionic
Reading

Hrvatska policija u petak je početak ove godine ocijenila uspješnim na području suzbijanja nezakonite proizvodnje i prometa drogama, navevši u prilog tome slučaj razbijanja međunarodnog lanca krijumčara te pet slučajeva zapljene značajnih količina droga i opreme koja se koristi njen za uzgoj i distribuciju.

Nakon dovršenog međunarodnog višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, hrvatska i slovenska policija razbili su još jednu zločinačku organizaciju krijumčara drogom. Oni su na području Hrvatske, Slovenije, Austrije te drugih država EU i zemalja Južne Amerike složno i koordinirano zajednički djelovali radi kontinuirane neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, s ciljem stjecanja financijske i druge materijalne koristi, kažu u policiji.

Dodaju da su osumnjičenici iz te skupine neovlašteno nabavljali, proizvodili, krijumčarili, posjedovali radi neovlaštene prodaje, nudili na prodaju, prodavali, posredovali u prodaji i kupnji, skrivali i držali više vrsta droga - kokain, heroin, amfetamin, MDMA (ecstasy), marihuanu, hašiš i metamfetamin (Crystal Meth).

Osim toga, služba za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb zaplijenila je gotovo pola tone marihuane. Kriminalističkim istraživanjem nad dvije osobe otkrili su da su, na zasad neutvrđeni način, zajedno nabavili veću količinu marihuane koju su prevozili kombi vozilom kada su ih području općine Kraljevec na Sutli, u mjestu Radakovo zatekli policijski službenici.

Policijski službenici PU krapinsko-zagorske otkrili su šest unutarnjih laboratorija s opremom za uzgoj stabljika marihuane. Vrijednost zaplijenjenih laboratorija je oko 30.000 eura, dok se vrijednost zaplijenjene marihuane procjenjuje na oko 45.000 eura.

Gotovo 25 kilograma marihuane zaplijenila je PU primorsko-goranska. U okviru kriminalističkog istraživanja nad dvojicom hrvatskih državljana, tijekom pretrage doma i drugih prostorija te vozila osumnjičenih pronašli su i oduzeli drogu pakiranu u više paketa. Osim marihuane pronađeno je i 58 grama kokaina, 114 grama creatina kojim se povećava kokainska masa, dvije digitalne vage te 19.000 kuna i 4.100 eura.

Zagrebačka policija je, u suradnji s karlovačkim kolegama, otkrila i improvizirani laboratorij s umjetno stvorenim uvjetima za uzgoj biljaka te zaplijenili 84 zasađenih stabljika konoplje, visine od oko 50 do 180 cm, a ujedno i 9607 grama marihuane.

Dubrovačko-neretvanska policija provela je kriminalističko istraživanje nad dvanaestoricom osumnjičenih te je utvrđeno da su četvorica muškaraca u tri odvojene skupine krijumčarili veće količine amfetamina i kokaina iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Drogu su tu preprodavali ostalim osumnjičenim osobama koji su je dalje prodavali krajnjim konzumentima na području Dubrovnika, Pelješca, Mokošice i Župe dubrovačke.

Pretragom njihovih domova i osobnih automobila pronađeno je 1,7 kilograma amfetamina, 110 grama kokaina, dvije precizne vage, dva stroja za vakumiranje, dva pištoljska streljiva i određena količina novca.

U siječnju su, navodi policija, u gotovo svakoj policijskoj upravi zaplijenjene manje količine droga kao i opreme za njenu raspodjelu, pakiranje i distribuciju.