MINISTAR HAJDAŠ DONČIĆ

'Hrvatska nema alternative, autoceste moraju u koncesiju'

09.10.2014 u 09:40

Bionic
Reading

'Ne damo naše autoceste', krilatica je nove referendumske inicijative, koju je pokrenulo više sindikata i udruga. Uvjereni su kako postoje načini za otplatu golemih kredita bez kojih autoceste ne bi bile izgrađene, za razliku od Banskih dvora koji smatraju kako je to nemoguće bez monetizacije autocesta. O tome su 'U mreži prvog' govorili čelnik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić, Teodor Celakoski, udruga 'Pravo na grad', i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić

Hajdaš Dončić ponovio je kako Hrvatska nema alternative i da je to jedini način da se smanji javni dug od oko četiri milijarde eura. Ako i krenemo u reprogram duga, ili prolongiranje otplate, te kredite ne možemo riješiti do 2038. a tada će, prema njegovim riječima, umjesto četiri iznositi 8 milijardi eura.

Stanić dao ostavku u Savjetu za monetizaciju autocesta

Govoreći o inicijativi za referendum protiv monetizacije autocesta, Stanić je rekao kako su se za referendum odlučili jer su iscrpili sva druga sredstva. Ponovio je razloge zbog kojih su protiv davanja autocesta u koncesije.

Celakovski je naglasio kako će ovo biti prvi referendum koji ne pokreće jedna interesna skupina. Mi imamo potrebu u našu platformu uključiti šire slojeve društva i sve civilne udruge. On je istaknuo kako politički klijantelizam ide puno dalje od stranačkih iskaznica. Stvarnost pokazuje kako različite stranke servisiraju uglavnom iste ili slične interese.

Ministar se osvrnuo i na dokapitalizaciju Croatia Airlinesa. Rekao je kako je ova godina prva koju je tvrtka zaključila u plusu. Naglasio je kako CA mora pronaći strateškog partnera koji će zadržati i proštiri mrežnu strukturu letenja. Na nama je da učinimo sve da dijelovi Hrvatske ostanu povezani nacionalnim prijevoznikom, naglasio je Dončić.

Ministar je opovrgnuo optužbe da uprave javnih tvrtki imaju stranački predznak. Svi članovi su profesinolnalci, a ne stranački ljudi, naglasio je.

Mijat Stanić nije želio komentirati iskaz Josipa Sapunara, glavnog aktera afere Remorker, koji direktno optužuje bivšeg predsjednika Radimira Čačića za primanje mita, rekavši kako će to tek trebati dokazati u postupku.