loša pozicija

Hrvatska najnekonkurentnija članica Europske unije; bolje Rumunjska i Mađarska

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 17.10.2018 15:46
  • Objavljeno 17.10.2018 u 15:46
Hrvatska najnekonkurentnija članica Europske unije

Hrvatska najnekonkurentnija članica Europske unije

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Sop / CROPIX

Konkurentnost hrvatskoga gospodarstva, mjerena Globalnim indeksom konkurentnosti koji izrađuje i objavljuje Svjetski gospodarski forum, ocijenjena je 68. pozicijom od 140 zemalja i nalazi se otprilike na polovini ljestvice. Sve su članice EU bile bolje pozicionirane od Hrvatske

Najbolja je Njemačka (3.), a najlošija Grčka (57.). Iako se metodologija promijenila u odnosu na prethodne godine zbog čega su usporedbe s prijašnjim razdobljima onemogućene, ostaje ista činjenica da je pozicija Hrvatske u odnosu na članice EU iz srednje i istočne Europe (EU10) najlošija, priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). Hrvatska je, naime, na začelju ovih zemalja bila i prethodne četiri godine.

Pritom je sada zaostajanje Hrvatske za prosjekom ovih zemalja i zaostajanje za najlošije rangiranom zemljom iz ove skupine, veće nego prošle godine prema staroj metodologiji. Hrvatska sada, naime, zaostaje 16 mjesta za najlošijom zemljom EU10 (prošle godine 6) te 27 mjesta za prosjekom EU10 (prošle godine 26 mjesta). Uočljivo je još i da se, unatoč promijenjenoj metodologiji, poredak zemalja EU10 nije značajnije promijenio: Češka i Estonija ostaju najbolje dvije zemlje EU10, Rumunjska najlošija od EU10, a Hrvatska lošija od svih zemalja EU10.

Hrvatska je bila najbolje rangirana u području Infrastruktura (36.), a najgore u području Makroekonomska stabilnost (106.) i Tržište rada (96.). Tržište rada bilo je i prema staroj metodologiji jedno od najlošijih područja u kojem je Hrvatska bila u posljednjem desetljeću u četvrtini najlošijih zemalja svijeta, komentiraju iz HGK-a.

Lošiji relativni rang u odnosu na ostale članice EU iz srednje i istočne Europe prema novoj metodologiji pruža dodatnu zabrinutost. Naime, promjena metodologije napravljena je u smjeru uključivanja novih koncepata i opsežnijih prikupljanja podataka. Stoga novi indeks (nazvan GCI 4.0) pruža nove i dinamičnije uvide o čimbenicima čiji će značaj rasti u doba četvrte industrijske revolucije (ljudski kapital, inovativnost, otpornost i agilnost).

Kao i prethodnih godina, ovakva usporedba gospodarske konkurentnosti Hrvatske i ostalih zemalja svijeta, a posebno onih nama gospodarski bliskih, treba poslužiti nositeljima ekonomske politike kao uvid u najslabije točke te biti poticaj za sustavno provođenje strukturnih reformi, zaključuju u komentaru HGK-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!