pripremite novac

Hrvatska imala rekordnu žetvu pšenice, no uskoro bi nas mogle iznenaditi više cijene kruha

02.08.2021 u 19:38

Bionic
Reading

Iza nas je rekordna žetva pšenice. Hrvatska je požela milijun i 100.000 tona pšenice nikad bolje kvalitete. Ipak, troškovi proizvodnje su jako rasli, a mogla bi poskupjeti i hrana jer ostale zemlje nisu imale ni blizu takve prinose kao Hrvatska pa globalno tržište diže cijene.

Pristigli rezultati udruženja mlinarsko-pekarske industrije govore ovogodišnja je žetva bila rekordna pa se i sami poljoprivrednici ne mogu prisjetiti bolje. "Ja bih rekao možda kada se gleda na području cijele Hrvatske da po hektaru nikada nismo imali više pšenice. Svi su iznenađeni s količinom skinute pšenice po hektaru, a posebno s kvalitetom", kaže šef Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić.

Prinos u prosjeku iznosi osam tona po hektaru. Kada se uzme u obzir da je zasijano na 145.000 hektara, devet puta više nego prošle godine dolazi se do rekordnih milijun i 100.000 tona hrvatske pšenice u 2021. Spomenutu kvalitetu potvrđuje i laboratorijska analiza.

Prve i druge klase je čak 50 posto ukupne pšenice. Za to, poljoprivrednici su se oznojili jer godina nije bila nimalo lagana zbog velike suše.

Otkupna cijena žita također je veća no prošle godine. Za prvu klasu poljoprivrednik je lani dobivao kunu i 10, ove godine, kunu i 40 lipa. No i troškovi su veći pa poljoprivrednici neće zaraditi jer sve poskupljuje, piše RTL.

S jedne strane veća je otkupna cijena pšenice kako zbog naše kvalitete ali isto tako zato što su veliki svjetski proizvođači, Amerika, Kanada, Kina, Njemačka ove godine potpuno podbacili zbog velikih suša i velikih poplava.

S druge strane veća otkupna cijena pšenice znači kako će cijene rasti. Skuplja pšenica znači skuplje brašno. Skuplje brašno, u konačnici, skuplji kruh.