GRADONAČELNIK CITYJA:

'Hrvatska dolazi na radar investicijskih fondova'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.09.2012 09:36
  • Objavljeno 05.09.2012 u 09:36
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Londonski City, jedno od globalnih središta svjetske financijske industrije, želi surađivati s hrvatskim partnerima, pogotovo na projektima vezanim uz financije, infrastrukturu i turizam, poručio je gradonačelnik Cityja David Wootton na današnjem okruglom stolu o razvoju financijskih instrumenata i povećanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva

Hrvatska će uskoro ući na jedinstveno europsko tržište i time se pojaviti 'na radaru' investicijskih fondova diljem EU-a, kao i onih koji ulažu u EU, a City se sa svojim iskustvom želi uključiti u te procese, rekao je Wootton koji je u dvodnevni posjet Hrvatskoj došao kao svojevrsni veleposlanik britanske financijske industrije.

Dobro je biti u EU, ali je ujedno i teško, jer treba držati korak s ostalima, no to će sigurno utjecati na jačanje hrvatske konkurentnosti. Pojavit će se interes za velike infrastrukturne projekte, kao i tehnološke projekte, a London je dobro mjesto za komuniciranje s investitorima iz cijeloga svijeta, istaknuo je Wootton.

Također je istaknuo važnost deregulacije za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, pri čemu se to ne odnosi toliko na poreze koliko na ukidanje raznih propisa koji stvaraju prepreke poslovanju i otvaranju novih radnih mjesta. U Velikoj Britaniji se novi poslovni subjekt može otvoriti za jedan dan, a dobro je to što je i Hrvatska krenula tim putem, ocijenio je Wootton.

'Srce vanjske politike Velike Britanije' je osiguranje uvjeta za gospodarski rast, posebice kroz izvoz koji Britanija želi udvostručiti do 2020. godine. Pri tome potičemo povećanje konkurentnosti i širenje na nova tržišta jer vjerujemo da nitko nema pravo na gospodarski prosperitet, već ga svatko mora sam zaslužiti, rekao je britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Slinn

Velika Britanija posebno potiče razvoj malog i srednjeg poduzetništva, koje s 4,5 milijuna tvrtki obuhvaća 16 posto privatnog sektora u zemlji, a razvoj malih i srednjih tvrtki pomaže fond s pet milijardi funti privatnog kapitala.

Hrvatska, nažalost, ima set zakona koji u velikoj mjeri ograničavaju poduzetništvo, a za povećanje konkurentnosti hrvatskih poduzetnika prvo treba riješiti infrastrukturna pitanja, upozorio je Saša Cvetojević, član Upravnog odbora Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE).

U ovoj godini ipak je ostvaren značajan rast kredita za investicijska ulaganja koji su porasli za 45 posto u odnosu na lani, izvijestila je Ivanka Veličković Putrić iz HBOR-a, koji je ukupno dodijelio 12.000 kredita u iznosu od 10 milijardi kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi