JE LI SE KONSTRUKTOR PRERAČUNAO?

Hrvatima izmiče 'posao stoljeća'

autocesta, radnik

autocesta, radnik

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vlado Kos

Crnogorski mediji pišu da je indikativno to je da je iz europskih banaka EBRD i EIB službeno potvrđeno da te dvije institucije nisu dale jamstva Konstruktoru za izgradnju autoceste. Kako saznaje Portal Analitika, razlog izostanka jamstava je u tome što bankari smatraju da je projekt - ekonomski neodrživ

Podsjećaju i na prvi komentar predstavnika grčko-izraelskog konzorcija Actor-HCH kada su, 18. ožujka prošle godine, službeno objavljene ponude za izgradnju autoceste Bar-Boljare: 'Hrvatska ponuda je nerealno niska, nemoguće je za taj iznos novca završiti takav projekt.'

Kako pišu crnogorski mediji, Hrvatima polako izmiče 'posao stoljeća': malo tko zaista vjeruje da do kraja ovog mjeseca mogu osigurati bankarska jamstva od 814 milijuna eura za nastavak gradnje autoceste.

Kako je hrvatska ponuda za više od milijardu eura jeftinija od grčke, Portal Analitika piše da to pobuđuje sumnje da je Konstruktor možda svjesno išao ispod realne cijene da bi po svaku cijenu dobio posao. 'Hrvati su, posljednjih nekoliko godina, dobivali velike poslove u inozemstvu zahvaljujući najjeftinijim ponudama. Jesu li se - u slučaju Crne Gore - preračunali?' Kako su ogromne razlike u ponuđenim cijenama između hrvatskog i drugoplasiranog konzorcija, možda se u toj činjenici krije razlog zbog čega tako teško ide osiguravanje garancija za gradnju autoceste.

Crnogorska Vlada je, ne želeći gubiti vrijeme, zakazala drugu rundu pregovara s Grcima 26. veljače, vjerujući da ih može nagovoriti da ponudu za gradnju autoceste dovedu na nivo Konstruktora. Grci tvrde da imaju novac za gradnju autoceste i da bankarske garancije za njih ne predstavljaju problem.

No za razliku od Konstruktora, koji je poznata tvrtka s iskustvom u cestogradnji, Crnogorci pišu da o grčko-izraelskom konzorciju nema značajnijih podataka. Kako Portal Analitika neslužbeno saznaje, Aktor je poslovno i vlasnički povezan s grčkim milijarderom i brodovlasnikom Viktorom Restisom.

Restis je preko svojih tvrtki već nekoliko godina prisutan u Crnoj Gori. Grčki milijarder je službeno vlasnik koncesije bisera crnogorske obale: grada-poluotoka Svetog Stefana i Rudnika mrkog ugljena u Beranama. Glavni Restisov čovjek za investicije u Crnoj Gori je poznati crnogorski biznismen Dragan Perović koji ima dobre veze u vrhu crnogorske vlasti. Preko Petrosa Statisa, svog povjerljivog čovjeka, Restis je postao jedan od najvećih kupaca dionica Luke Bar tokom prošle godine.

'Ukoliko Hrvati ne dostave garancije na vrijeme, a grčka ponuda bude ocijenjena kao preskupa, onda se može aktualizirati treća 'zamrznuta' ponuda - konzorcija austrijske Alpine', navodi se u članku.

Austrijanci su zainteresirani samo za gradnju dionice od Podgorice do Mateševa, a crnogorska Vlada će, prema ranijim najavama, otvoriti ponudu te kompanije u slučaju da procijeni da im ne odgovara ni hrvatska ni grčka ponuda. U sastavu konzorcija Alpina nalaze se kompanije Porr i hrvatska tvrtka Osijek Koteks.

'U sadašnjoj situaciji aktiviranje konvertirane austrijske ponude djeluje vjerojatno i logično jer će, ako na kraju ipak prevagne Alpinina ponuda, troškovi iz budžeta biti i trostruko manji. To nije bez značaja u situaciji ovako teške ekonomske krize', zaključuje se u članku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi