OSAMOSTALJIVANJE

Hrvati žive s roditeljima do tridesete

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.02.2009 15:39
  • Objavljeno 19.02.2009 u 15:35
stan

stan

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Hrvati prvo radno iskustvo stječu u dobi od 18 do 20 godina, a potpuno se osamostaljuju s tek trideset godina kada napuštaju roditeljski dom, pokazuje istraživanje portala MojPosao

Najveći postotak ispitanika (35%) svoje prvo radno iskustvo imalo je u dobi od 18 do 20 godina, a četvrtina ispitanika počela je raditi s 24 do 26 godina. Prva plaća većine anketiranih (54%) iznosila je 2.000 do 4.000 kuna, a gotovo četvrtina ispitanika prvu je plaću imala prosječno 5.000 kuna, što je razumljivo s obzirom da je više od polovice ispitanika visoke i više stručne spreme.

Većina ispitanika (njih 66%) do sada je promijenila dva do pet poslova (puno radno vrijeme), petina još uvijek radi na svom prvom poslu, a više od deset poslova do sada je promijenilo svega 2% ispitanika.

Preseljenje

Više od polovice ispitanika (njih 56%) živi u vlastitom stambenom prostoru, gotovo četvrtina još živi s roditeljima, dok ih 15% živi u iznajmljenoj nekretnini. Od ispitanika koji su naveli nešto drugo (6%), njih 59% navelo je da žive u nekretnini partnera/partnerice, a 35% da ih živi u nekretnini roditelja, ali ne i s njima.

Od ispitanika koji još žive s roditeljima, njih čak 42% ne planira se odseliti u skorije vrijeme. Ispitanici koji se u skorije vrijeme planiraju odseliti od roditelja (58%) to namjeravaju napraviti sa prosječno 29 godina i 10 mjeseci, a zanimljivo je kako su ispitanici koji su se odselili od roditelja to napravili s prosječno 24 godine i 4 mjeseca, što je gotovo 5 godina ranije u odnosu na skupinu koja još uvijek živi s roditeljima.

Krediti

Velika većina ispitanika (njih 82%) već je podigla kredit i to s prosječno 28 godina
te na razdoblje od prosječno 10,5 godina. Manji dio ispitanika (njih samo 14%) tek namjerava podići kredit i to kada će imati prosječno 31 godinu i 10 mjeseci, a planiraju se zadužiti na prosječno 18 godina. Tek 4% ispitanika nema namjeru podizati kredit.

Gotovo polovica ispitanika koji su već podigli kredit, to su učinili kako bi kupili nekretninu (njih 44%), 34% je kredit podiglo kako bi kupili automobil, dok ih je četvrtina podigla kredit za nešto drugo (najčešće za uređenje/opremanje nekretnine, kupnju dionica, školovanje i otplate dugova).

Zanimljivo je da je 17 posto ispitanika namjeravalo podići kredit u ovoj godini, ali je zbog krize odustalo

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi