POSLOVNI PLANOVI

HPB: Proriteti u 2022. projekt Euro i integracija Nove hrvatske banke

30.03.2022 u 18:04

Bionic
Reading

Hrvatska poštanka banka (HPB) ove će se godine usmjeriti na uspješnu provedbu projekta Euro, kao i na pripreme za integraciju buduće Nove hrvatske banke te razvoj modela održivog poslovanja, priopćeno je u srijedu iz te banke.

Prema revidiranim godišnjim financijskim izvještajima, objavljenima u srijedu, HPB je lani ostvario rekordnu neto dobit od 202 milijuna kuna, što predstavlja rast od 11 posto u odnosu na godinu ranije.

Pozitivni trendovi i napredak zabilježeni su u svim ključnim segmentima poslovanja, ističu iz te banke. Navode pritom da je operativna dobit iznosila 312 milijuna kuna te je bila viša za 8 posto u odnosu na prethodnu godinu, što se zahvaljuje rastu svih relevantnih kategorija prihoda, ali i smanjenju operativnih troškova zahvaljujući odgovornom upravljanju i optimizaciji poslovnih procesa.

Imovina Banke tijekom 2021. porasla je za 2,4 milijarde kuna na 27,9 milijardi kuna, a dodatno je ojačana i kapitaliziranost, pa je stopa adekvatnosti kapitala dodsegnula 25,7 posto, po čemu je HPB u vrhu bankarskih institucija u Hrvatskoj, navode iz te banke.

Rekordno niska razina udjela nenaplaćenih potraživanja prvenstveno je rezultat nastavka trenda poboljšanja kvalitete kreditnog portfelja, odnosno smanjenja neprihodujućih izloženosti., ističe se u priopćenju te banke.  Dodaje se da je ostvaren rast kredita stanovništvu, posebno u segmentu stambenog kreditiranja, od 15,5 posto. U segmentu gospodarstva, fokus kreditnih aktivnosti bio je na zahtjevima za obrtnim sredstvima i refinanciranju postojećih obveza.  

Iz HPB-a podsjećaju da su od 1. ožujka ove godine preuzeli Sberbank d.d., čime su omogućili normalizaciju i stabilizaciju njezinog poslovanja u iznimno kratkom roku, kao i očuvanje njene imovine i imovine njenih klijenata.

Sberbank d.d. u sanaciji će nakon završetka sanacije nastaviti poslovanje u okviru HPB Grupe pod nazivom Nova hrvatska banka d.d. uz novi vizualni identitet koji odražava novi početak i dodatnu povezanost s HPB Grupom.  

Tom akvizicijom HPB je značajno osnažila svoju poziciju na bankarskom tržištu u Hrvatskoj što se očituje u zajedničkom tržišnom udjelu te dvije banke od 7,77 posto, što predstavlja polugu za daljnji tržišni iskorak i ostvarenje sinergijskih učinaka, zaključuje se u priopćenju.