NASTAVAK PREGOVORA

Hoće li u Brodosplitu dobiti otpreminu od 6.400 kuna po godini?

27.03.2013 u 20:35

Bionic
Reading

Predstavnici Uprave i sindikata Brodosplita nastavili su danas pregovore o izmjenama Kolektivnog ugovora kojima bi se reguliralo i pitanje otpremnina za radnike koji će u sklopu restrukturiranja otići iz splitskog škvera, a iz sindikalnih krugova i Vlade neslužbeno se doznaje kako bi sporazum o tome mogao biti potpisan sutra u Splitu

Predstavnici triju sindikata Brodosplita (Nezavisnog, Radničkog i Sindikata metalaca-Industrijskog sindikata), danas su u Brodosplitu imali sastanak s predstavnicima Uprave i detalji tog sastanka, kako se doznaje, službeno će biti objavljeni sutra do 14 sati.

Kako je za Hinu kazao Pave Matošić iz Nezavisnog sindikata tema današnjeg razgovora s predstavnicima Uprave je bila pregovaranje o izmjenama Kolektivnog ugovora s naglaskom na otpremnine i trajanje otkaznog roka. 'Pregovore smo finalizirali, a sindikati su na sebe preuzeli obvezu sazvati svoja tijela - skupštinu i izvršne odbore - koji trebaju ili prihvatiti ili odbiti ponuđeno. Ništa više od ovoga ne mogu kazati', kazao je.

Od predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata Vedran Dragičević se doznaje kako su pregovori u tijeku i da bi moglo doći do dogovora.

Prema neslužbenim informacijama, i u Vladi očekuju da bi do dogovora moglo doći te da bi sporazum vezano za otpremnine mogao biti potpisan sutra

Na današnjim pregovorima nije sudjelovao predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić koji je, kako neslužbeno doznaje Hina, u to vrijeme bio na razgovoru u splitskoj policiji vezano na okolnosti navodne prijetnje smrću novom vlasniku Brodosplita Tomislavu Debeljaku

Početkom prošlog tjedna u Zagrebu je održan sastanak ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića s predstavnicima Uprave i sindikata Brodosplita kako bi se pokušao postići dogovor oko otpremnina za radnike splitskog škvera.

Tada je dogovoreno da će se u provedbi restrukturiranja poštivati odredbe Zakona o radu i KU-a, kao i pravo na sindikalno udruživanje, a sudionici sastanka su se obvezali da će se tijekom kolektivnih pregovora suzdržati od medijskih istupa.


Što se tiče iznosa otpremnina, sindikati od ranije traže neto otpremnine od 6.400 kuna po godini staža, koliko su dobili radnici brodogradilišta Kraljevica u stečaju, dok je novo vodstvo Brodosplita radnicima nudilo nešto veće otpremnine nego što je propisano Kolektivnim ugovorom, no nisu iznosili o kojem je to iznosu riječ.

Po kupoprodajnom ugovoru, novi je vlasnik splitskog škvera obvezan zadržati najmanje 2.000 od sadašnjih 3.300 radnika.