ZORAN JANKOVIĆ

Hoće li 'tata Mercatora' pomoći ili odmoći Todoriću?

07.12.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Što za četvrti pokušaj Ivice Todorića da kupi slovenski Mercator znači dolazak na vlast Zorana Jankovića? Hoće li novi mandatar slovenske vlade ukloniti prepreke koje često iskrsavaju u trećem Todorićevom pokušaju preuzimanja najveće slovenske kompanije i pritom sam na prodaji dionica zaraditi 8,8 milijuna eura? Ili će 'tata Mercatora' nastaviti 'minirati' prodaju Ivici Todoriću, što je u predizbornom folkloru predstavljano kao obrana slovenskog nacionalnog interesa?

Novi mandatar slovenske vlade Zoran Janković dobro poznaje Ivicu Todorića iz vremena kada su glavni trgovci Balkana zajedno s Miroslavom Miškovićem pokušali formirati veliki trgovački lanac. Ta je priča propala, a Todorićev pokušaj preuzimanja slovenskog lanca nametnuo se kao neizostavna tema u utrci za vlast bivšeg šefa Mercatora Zorana Jankovića, o kojoj je imao različita mišljenja.

Ovo je proljeće u Jutarnjem listu izjavio da bi Agrokor i Mercator bili puno uspješniji da se spoje, pritom dodajući da mu je ipak žao što Mercator ne kupuje Konzum jer je 'Mercator njegovo dijete', no svjestan je da se ta prodaja ne može spriječiti. Slovenskim je medijima istovremeno tvrdio da Agrokorovo preuzimanje ne može biti prijateljsko, naglašavajući da Mercator mora ostati slovenski, te da u vlasništvo maloprodajnog lanca trebaju ući dobavljači i državni fondovi. U studenome je Financama kazao da je Mercator već prodan Agrokoru, te da Ivica Todorić koji je na početku priče bio negativac, sada ima priliku promijeniti sliku, 'otvarajući tržišta za slovenske dobavljače Mercatora'.

Ovom pragmatičnom političaru logičan je Todorićev interes za Mercator zbog sinergije koju mu daje, baš kao što mu je logično i protivljenje Žige Debeljaka 'koji je dijete Mercatora, kojeg sam ja stvorio', direktora koji je sanjao model u kojem menadžeri preuzimaju vlasnički udjel od 25 posto.

U Agrokoru odahnuli jer su slovenski izbori prošli

Hoće li političar poput Jankovića, koji dolazi iz svijeta biznisa i birači ga doživljavaju kao 'kriznog menadžera', neuplitanjem politike pomoći da se slovenski lanac proda i saniraju dugovi banaka ili će pomoći direktoru Debeljaku koji mu je kao sin i nastaviti s nacionalnim 'pokretom otpora' prodaji Mercatora? Iz Todorićeve kompanije službenih reakcija na Jankovićevu pobjedu nema, vrlo su oprezni jer još traju pregovori o preuzimanju, no kako doznajemo, tamo su zadovoljni zbog činjenice da je prošlo predizborno vrijeme u kojem je vladala doktrina da najveće slovenske tvrtke moraju ostati u domaćem, državnom ili privatnom vlasništvu. 'Napadima na Agrokor slovenski političari osiguravali su medijsku pažnju u predizborno vrijeme', komentira izvor blizak kompaniji.

Premijer kao manjinski dioničar: za prodaju Agrokoru spremiti će u džep 8,8 milijuna eura

Jankovićev stav prema prodaji Mercatora još je zanimljiviji zbog uloge budućeg premijera kao manjinskog dioničara. U imovinskoj kartici koju je objavio prije izbora prijavio je paket od 40.000 Mercatorovih dionica, koje drži preko tvrtke KLM, a kupio ga je na početku svoje direktorske karijere u najvećem slovenskom trgovačkom lancu. Iz perspektive manjinskog dioničara, Todorić je dao ponudu koja se neće tako brzo ponoviti, jer se pokazalo da veliki igrači iz branše nisu zainteresirani za 'mali' Mercator, a fondovi su ponudili za trećinu manju cijenu. S obzirom da je Agrokor dao najvišu ponudu od 221 eura za dionicu Mercatora, Janković će, realizira li se posao, zaraditi 8,8 milijuna eura. Na Todorićevu stranu već je stao Jankovićev sin Damjan, direktor KLM-a, koji je komentirao da ukoliko se ugovorom obaveže da će poštovati postojeće dobavljače, ne vidi boljeg kupca od hrvatske kompanije.

Kako će 'tata' Janković prodati 'svoje dijete' Todoriću?

'Šanse Todoriću sada rastu dolaskom Jankovića na vlast, osim ako koalicijski partneri neće ucjenjivati novog slovenskog premijera. Problem bi mogao biti i u činjenici da je Mercator 'njegovo dijete', Janković je stvorio tu firmu, tako da bi mu podrška prodaji mogla predstavljati problem pred slovenskom javnošću', komentirao je za tportal analitičar koji je htio ostati anoniman.

Zadnji Agrokorov pokušaj preuzimanja manjinskog paketa Mercatora propao je političkom odlukom angažiranjem slovenske antimonopolske agencije. Zbog straha od ugroženosti domaćih dobavljača prodaja Todoriću tretirala se kao izdaja nacionalnih interesa. No aktualni pokušaj bi se trebao vrlo brzo rasplesti, s obzirom da banke žele rasplet priče do kraja godine. Nakon što se stišala bura oko toga djeluje li Agrokor kroz najavljeni konzorcij ili samostalno, što su slovenski mediji tumačili kao još jedan prilog o netransparentnosti hrvatske kompanije, predstavnici vlasnika Mercatora naložili su Debeljakovoj upravi da ukloni posljednju prepreku i omogući Todorićevim stručnjacima dubinski pregled. Čini se da je stvar riješena...

Petra Sovdat: Janković nije sklon privatizaciji, ne samo Mercatora

No posve drugačiji rasplet očekuje novinarka slovenskih Financi Petra Sovdat, koja smatra da će Jankovićev dolazak na vlast onemogućiti Todorićevo preuzimanje Mercatora. 'Zoran Janković ne samo da nije sklon privatizaciji Mercatora, on nije sklon privatizaciji uopće. On misli da je dovoljno da NLB probleme riješi tako da ju spoji s Bankom Celje, iako to nije realno i o čemu smo mi u Financama pisali', komentirala je Petra Sovdat za tportal. Podsjeća i na bliskost Jankovića sa Žigom Debeljakom, napominjući da je on bio jedan od dvadeset šest ljudi koji su ga potaknuli na kandidaturu. Kako ova novinarka očekuje rasplet prodaje Mercatora? 'Očekujem da će nova vlast smijeniti upravu NLB-a (banke koja je najveći dioničar Mercatora, op. a.), te da će nakon formiranja nove vlade sve ići po nacionalnom interesu', zaključila je.