brod punta

Hoće li se pulski pomorci nakon sedam mjeseci na moru konačno iskrcati i vratiti kući?

15.07.2020 u 09:10

Bionic
Reading

Pomorci s teretnog broda Punta još uvijek nisu dočekali drugu posadu koja bi ih nakon dugih sedam mjeseci provedenih na svjetskim morima trebala zamijeniti. Gotovo polovica posade koju čini 25 pomoraca, među kojima je veći dio Puljana, već mjesecima nestrpljivo čeka iskrcaj i smjenu posade, u međuvremenu i dalje ploveći i izvršavajući zadatke za tvrtku za koju rade.

Igor Budisavljević, direktor tvrtke Alpha Adriatic, koja obavlja poslove upravljanja i brodom Punta, između ostalih, već je tada napomenuo da su problemi sa smjenama pomoraca izravna posljedica mnogobrojnih komplikacija uzrokovanih mjerama koje su propisivale države u borbi s pandemijom koronavirusa.

Istaknuo je da je pulska tvrtka u svakodnevnom kontaktu s agentima u lukama u koje dolaze brodovi pod njihovim upravljanjem radi svježih informacija i odluka državnih vlasti o mogućnosti organiziranja smjena pomoraca. U tjednu kad je Glas Istre pisao o ovoj problematici, brod je bio na putu iz Tajvana za Vijetnam, a potom je trebao nastaviti za Singapur.

'Punta se očekivala u Singapuru oko 13. srpnja, a još 26. lipnja pokrenuta je potrebna procedura sa singapurskim vlastima radi pribavljanja dozvole za iskrcaj 12 pomoraca te ukrcaj njihovih zamjena. Međutim, brod se u prethodnoj luci u Vijetnamu zadržao nešto dulje od očekivanja i trebao bi biti u Singapuru danas poslijepodne. U međuvremenu smo 11. srpnja 2020. dobili dozvolu Singapurskih vlasti da obavimo smjenu posade, koja je planirana za 16. srpnja. Sada imamo u planu obaviti smjenu za ukupno 22 pomorca, od kojih 10 odlazi na ukrcaj, a 12 se vraća kući. Pomorci koji su planirani za ukrcaj do sada su morali biti u samoizolaciji, a prekjučer su testirani na virus COVID-19 i upravo očekujemo rezultate. To je jednostavno iz predostrožnosti, dio poslovne politike u ovo vrijeme. Pod pretpostavkom da su svi negativni, danas bi trebali letjeti za Singapur', rekao je Budisavljević Glasu Istre.

Zadnja smjena ukupno 14 pomoraca na brodu Punta obavljena je u Singapuru 2. ožujka ove godine, ovisno o tome kakve su ugovore imali pomorci. U međuvremenu nije bilo moguće organizirati niti jednu smjenu u lukama u kojima je brod boravio uslijed striktne zabrane lokalnih vlasti. I