PRIKUPLJANJE KAPITALA

Hoće li nova uprava zadovoljiti apetite države i izvući premiju na dionicama Jadroplova?

11.09.2021 u 18:24

Bionic
Reading

U završnici procesa dokapitalizacije Jadroplova, ministar Darko Horvat naglo je smijenio upravu splitske brodarske tvrtke i poništio natječaj za prikupljanje kapitala. Od nove uprave na čelu s Ivanom Pavlovićem očekuje se da prikupi bolje i kvalitetnije ponude u interesu kompanije i države kao većinskog vlasnika

Taman kad je investicijska javnost očekivala uspješno okončanje završne faze dokapitalizacije Jadroplova sve je palo u vodu. Nakon što je uprava na čelu s Branimirom Kovačićem početkom rujna izvijestila o prihvaćanju ponuda 12 investitora za upis 1.585.000 novih dionica po jediničnoj cijeni od 26 kuna po dionici - uslijedio je preokret.

Nadzorni odbor splitske tvrtke održao je hitnu sjednicu na kojoj je donio odluku o povlačenju suglasnosti za realizaciju procesa dokapitalizacije, uz obrazloženje da je taj proces iz više razloga bio kontaminiran.

'Država, koja je većinski vlasnik, ima pravo na ovakav potez jer nam je stalo do toga da Jadroplov kao važna kompanija na transparentan način dobije kvalitetne partnere u procesu dokapitalizacije', poručili su iz resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je predložilo smjenu uprave.

Uz formalne propuste, ključni razlog zbog kojeg je obustavljen proces dokapitalizacije cijena je dionica. Tibor Konjevod, član Nadzornog odbora Jadroplova, naglašava da je za trajanja Javnog poziva za dokapitalizaciju i upis dionica došlo do rasta cijena vozarina, čime je porasla i vrijednost imovine društva te je prema njegovoj procjeni vrijednost brodova trenutno viša od 65 milijuna dolara.

Zagrebačka burza Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Sukladno cijeni koju je formirala bivša uprava (26 kuna po dionici), vrijednost cijele kompanije procijenjena je na 41 milijun kuna (6,5 milijuna dolara). No sudeći prema cijeni na tržištu kapitala, Jadroplov vrijedi znatno više, odnosno 56 kuna po dionici, koliko je iznosila cijena na Zagrebačkoj burzi prije obustave trgovanja.

Da je uspjela predložena dokapitalizacija, kapital i rezerve Jadroplova povećali bi se za 41 milijun kuna (na 92 milijuna kuna), a vlasnička struktura značajno bi se promijenila. Država koja raspolaže većinskim paketom od 72,7 posto dionica pala bi na 39 posto, a novih 12 dioničara steklo bi 49 posto vlasništva.

Zadatak nove uprave je da u ponovljenom natječaju prikupi bolje i kvalitetnije ponude u interesu kompanije i dioničara. Izazov je pao u ruke Ivana Pavlovića, dugogodišnjeg predsjednika Uprave Luke Ploče i bivšeg ministra pomorstva i veza u vladi Zlatka Mateše.

Nova uprava trebala bi iskoristiti pojačan interes ulagača i postići višu cijenu dionica. No upućeni analitičari upozoravaju da prilikom određivanja fer vrijednosti treba voditi računa o tome da je Jadroplov visokozadužena kompanija, čiji financijski dug trenutno iznosi oko 290 milijuna kuna, a ukupni dug šest puta premašuje vlasnički kapital.

Nije isključeno da, umjesto više pojedinačnih ulagača, odluka padne na strateškog partnera ako se pokaže da je to financijski isplativije. Najizgledniji kandidat za to je Tankerska plovidba jer je u više navrata iskazala interes za preuzimanje Jadroplova.

Zadarski brodar i ovoga puta predao je ponudu za dokapitalizaciju, ali smijenjena uprava ju je odbacila. Važan faktor za uspjeh procesa pritom je vrijeme, jer trendovi na brodarskom tržištu mogu se brzo promijeniti.