huškanje i anonimna pisma

HND: Nedopustivo izvještavanje nekih medija o slučaju Matka Klarića

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 26.01.2021 20:29
  • Objavljeno 26.01.2021 u 20:28
Matko Klarić

Matko Klarić

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ocijenilo je nedopustivim izvještavanje nekih medija o slučaju načelnika postaje granične policije Gruda Matka Klarića koji je dobio otkaz, među ostalim, i zbog seksualnog uznemiravanja policajki.

“Hrvatsko novinarsko društvo nije sudac da određuje tko je kriv, a tko ne. Za to postoje nadležne institucije, ali je nedopustivo da mediji, konkretno - Dubrovnik insider, Dubrovački portal i Dubrovački dnevnik, objavljuju huškačka anonimna pisma u kojima se vrijeđaju prijaviteljice i u kojima se navode tobožnji razlozi zbog kojih su to učinile. Ovakve objave mogu uzrokovati i dodatnu opasnost za žrtve”, ističe se u priopćenju HND-a. Umjesto da se, kao što Kodeks časti hrvatskih novinara nalaže, u ovakvim osjetljivim situacijama krajnje obzirno pristupi takvim temama, posebice u odnosu prema žrtvama i svjedocima, neki lokalni dubrovački mediji ponijeli su se krajnje neprofesionalno”, zaključuju u strukovnoj novinarskoj organizaciji.

U HND-u ističu i da je za osudu postupak Slobodne Dalmacije koja je objavila fotografije policajki koje su došle u Split svjedočiti protiv Matka Klarića.

Iako je dio njihovih lica bio zamućen, s fotografije se može prepoznati o kojim je ženama riječ, što je krajnje neprofesionalan, neetičan postupak, ocjenjuju. Dodaju i kako je fotografija koju je objavila Slobodna Dalmacija satima  stajala na webu tog dnevnog lista, da bi potom bila uklonjena, ali je ostala u tiskanom izdanju. Osim toga, istu je fotografiju objavio i Dubrovački vjesnik uz glavnu vijest, da su policajke koje su prijavile Klarića došle na sud.

“Kada se uzme u obzir da je održan prosvjed potpore sada već bivšem načelniku te da je osnovana i facebook-grupa potpore u kojoj su se među ostalim dijelile i fotografije jedne od policajki, uz popratne uvredljive komentare, ovakvo ponašanje medija koji su se uključili u svojevrsni javni linč žrtava smatramo sramotnim i nedostojnim novinarske profesije. Zabrinuti smo zbog nedostatka novinarskog znanja i ljudske empatije kako novinara tako i urednika”, ističu u HND-u.

Hrvatsko novinarsko društvo još jednom apelira na sve novinare i novinarke te urednike i urednice da poštuju Kodeks časti hrvatskih novinara, posebice u ovako osjetljivim pitanjima, kada prema žrtvama moramo biti posebno obzirni, zaključuje se u priopćenju Izvršnog odbora HND-a koje potpisuje Hrvoje Zovko.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!