PROMJENA VLASNIKA

HNB: Štednja građana u Hypo banci sigurna

14.12.2009 u 15:48

Bionic
Reading

Promjena krajnjeg vlasnika Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Zagreb sama po sebi ništa ne mijenja niti ugrožava stabilnost bankovnog sustava u Hrvatskoj i same te banke, kao ni sigurnost njenih štediša i drugih deponenata, ističu iz Hrvatske narodne banke

Na upite novinara iz središnje su banke izvijestili kako je Hrvatska narodna banka u toku zbivanja koja se tiču Hypo Alpe-Adria-Bank International AG, kao matične banke Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Zagreb, a danas je i službeno obaviještena od strane Austrijske narodne banke i Agencije za nadzor financijskog tržišta o postignutom dogovoru prema kojemu 100 posto dionica Hypo Alpe-Adria-Bank International AG preuzima Republika Austrija

Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Zagreb u stranom je vlasništvu, ali u Hrvatskoj posluje kao samostalna pravna osoba podređena hrvatskim zakonskim propisima. Prema raspoloživim pokazateljima stopa adekvatnosti kapitala te banke je vrlo visoka (više od 20 posto, odnosno dvostruko veća od propisanog zakonskog minimuma). Svi pokazatelji poslovanja ne upućuju na potrebu poduzimanja bilo kakvih mjera HNB-a prema toj banci, ističu iz hrvatske središnje banke.

Pritom napominju da promjena njenog krajnjeg vlasnika sama po sebi ništa ne mijenja niti ugrožava stabilnost bankovnog sustava u Hrvatskoj i same te banke, kao ni sigurnost njenih štediša i drugih deponenata.

Preuzimanje matične austrijske banke Hypo Alpe-Adria-Bank International AG od strane austrijske države, po uvjerenju HNB-a, pokazuje ozbiljnost namjere da se poduzmu potrebne mere za dokapitalizaciju, stabilizaciju i uspješniji nastavak poslovanja te banke, što može biti od koristi i za njene inozemne 'kćeri', pa tako i za ovu u Hrvatskoj, smatraju u HNB-u.

Stoga Hrvatska narodna banka podržava ovu odluku, a iz istih razloga podržale su je i uvodno spomenute austrijske institucije, što ističu i u dopisu upućenom HNB-u.

U svakom slučaju, napominju iz HNB-a, kad god se mijenja vlasnik udjela većeg od 10 posto jamstvenog kapitala u bilo kojoj banci koja posluje u Hrvatskoj, potrebna je i suglasnost Hrvatske narodne banke.

Takva suglasnost do ovog trenutka nije zatražena, no i kada stigne zahtjev za vlasničku promjenu koja zahvaća i Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., Zagreb, bit će razmotren po zakonom propisanoj proceduri.

Nakon što Savjet HNB-a donese odluku, javnost će o tome biti odmah obaviještena, kao i u svakom drugom sličnom slučaju, kažu iz HNB-a.

Dodaju da će bez obzira bila taj novi vlasnik austrijska država ili netko drugi, Hypo banka u Hrvatskoj i nadalje morati poslovati sukladno hrvatskoj zakonskoj i podzakonskoj regulativi i pod nadzorom Hrvatske narodne banke.