UPRAVLJANJE DRŽAVNOM IMOVINOM

HFP odlazi u povijest, nastupa AUDIO

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 01.04.2011 14:02
  • Objavljeno 01.04.2011 u 14:02
audio

audio

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

S današnjim danom Hrvatski fond za privatizaciju odlazi u povijest, a s radom započinje Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO). Institucija koja će objediniti HFP i Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom trebala bi, po riječima njezinog ravnatelja Vedrana Duvnjaka, puno efikasnije upravljati državnom imovinom i donositi znatno veće financijske koristi za državu

'Glavna novost koju donosi AUDIO je upravljanje državnom imovinom s jednoga mjesta', naglasio je potpredsjednik Vlade Petar Čobanković, predstavljajući djelokrug rada nove agencije. U nadležnosti AUDIO-a naći će se dionice i udjeli poduzeća te nekretnine u državnom vlasništvu.

Ipak, dobrim dijelom državne imovine, poput šumskog i poljoprivrednog zemljišta, i dalje će se upravljati s drugih adresa. Čobanković je pojasnio da će šumama i šumskim zemljištem i dalje upravljati Hrvatske šume, a poljoprivrednim zemljištem Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. AUDIO će prebacivati upravljanje imovinom na druge institucije i u ostalim slučajevima u kojima je to zakonom predviđeno.

Ministar je spomenuo i dugo najavljivani registar državne imovine koji još uvijek nije dovršen. Kada će konačno biti gotov, nismo saznali, ali najavio je da će njegov sadržaj biti dostupan na web stranicama nove agencije.

U pogledu upravljanja imovinom, najveći pomak učinjen je u prihvaćanju novih modela prodaje. Tako će država konačno moći prodavati dionice na burzi i javljati se na javne ponude. Također, agencija će po prvi put preuzeti i aktivnu ulogu u restrukturiranju i konsolidaciji tvrtki u državnom vlasništvu.

Sudeći po odgovoru ministra Čobankovića na novinarski upit o predstojećim privatizacijama, od najavljenih velikih privatizacijskih projekata ipak neće biti ništa. Novoj agenciji i dalje će glavni prioritet biti prodaja manjinskih udjela iz portfelja te pokušaji pronalaženja kupaca za posrnule turističke tvrtke u većinskom državnom vlasništvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!