SKUPI ARANŽMANI

HEP i Ina dobivaju kredite za likvidnost

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.07.2009 10:53
  • Objavljeno 15.07.2009 u 09:53
plaćanje kasa

plaćanje kasa

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Premijerka Jadranka Kosor sazvala je još jedan hitan sastanak sa socijalnim partnerima na kojem će se razmotriti problemi i moguća rješenja nelikvidnosti u gospodarstvu

Prema podacima najsvježijeg istraživanja koje je provela Hrvatska udruga poslodavaca među svojim industrijskim članicama, samo tri od 10 kupaca hrvatske industrije plaća obveze između 90 i 150 dana, polovica ih plaća u roku od 90 do 150 dana, a 20 posto ih podmiruje u roku od 180 do 300 dana, piše Poslovni dnevnik.

Rezultati istraživanja pokazuju da su i dalje najveći dužnici javna poduzeća, među kojima prednjače HEP, HC i brodogradilišta. Kronični generator nelikvidnosti je i HZZO, na čije uplate za povrat bolovanja poslodavci čekaju više od 170 dana.

Vlada bi na današnjem sastanku s predstavnicima poslovnog i bankarskog sektora, resornim ministrima te predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca i sindikalnih središnjica trebala predstaviti konkretna rješenja za smanjivanje rokova plaćanja države prema poslovnog sektoru.

Zasad je sigurno da je pred zaključenjem kredit od 60 milijuna eura za Hrvatsku elektroprivredu za koji je Vlada prošli petak dala suglasnost. U postupku pregovora s kreditorima je i Ina, koja bi do kraja ovoga mjeseca trebala zaključiti aranžman.

Za nove kreditne aranžmane javnim poduzećima, uvjeti su bitno zaoštreni. Kamatne stope su porasle, a kreditori traže i državna jamstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi