Neovlaštena investicijska društva

Hanfa poslala upozorenje: 'Čuvajte se prevaranata. Lažiraju naše potvrde i varaju građane!'

02.11.2022 u 12:24

Bionic
Reading

Neovlaštena investicijska društva lažiraju potvrde Hanfe i varaju građane, upozorila je u srijedu Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), dodajući da je poduzela niz radnji kako bi spriječila takve i slične prevare

"U posljednje vrijeme pojavljuju se navodna investicijska/brokerska društva koja uvjeravaju potencijalne ulagače da im je Hanfa izdala potvrdu za pružanje investicijskih usluga hrvatskim građanima. Kao dokaz navodnog legitimiteta građanima na uvid nude i navodni dokument s krivotvorenim logotipima Hanfe i imenima predstavnika Hanfe. Pritom se građane poziva da uplate novac navodeći da će on biti uložen na financijskim tržištima radi ostvarivanja dobiti i prinosa", upozorili su iz Hanfe.

Istaknuli su kako Hanfa ne izdaje nikakve potvrde inozemnim investicijskim društvima, već ih po zaprimanju notifikacije od njihovog matičnog nadležnog tijela, upisuje i objavljuje u svom registru pružatelja investicijskih usluga koji mogu hrvatskim građanima nuditi investicijske usluge.

Registar inozemnih investicijskih društava i Registar društava za upravljanje koja mogu hrvatskim građanima nuditi investicijske usluge nalaze se na internetskoj stranici Hanfe i besplatno su dostupni svim građanima.

Iz Hanfe su iznova upozorili javnost na sve veći broj prevara povezanih s ulaganjima, kako u kriptovalute tako i u regulirane financijske instrumente.

Pritom se uglavnom ne radi o ulaganjima, već o obmani građana, napomenuli su.

Pozvali su građane i da ne nasjedaju na telefonske pozive nepoznatih osoba, razne oglase i pozive putem društvenih mreža, kao ni putem raznih internetskih stranica, za ulaganje u neprovjerene investicijske fondove ili preko neprovjerenih investicijskih društava. Isto tako, neka ne ulažu svoj novac u financijske proizvode koje ne razumiju i za koje nisu provjerili autentičnost i ovlaštenost financijskih posrednika, bez obzira na to o kojoj je vrsti ulaganja riječ.

Hanfa je objavila i primjer dokumenta s krivotvorenim logotipima i lažnim imenom predstavnika Hanfe te inozemnog regulatora Ujedinjenog Kraljevstva Financial Conduct Authority FCA, a koji je dostavljan građanima koji su kontaktirani s e-mail adrese: chelsea.lee@altimatrade.pro.

Na dokumentu se navodi naziv legitimnog društva za upravljanje DNCA Finance Luxembourg, luksemburške podružnice društva DNCA Finance iz Francuske, koje ima dozvolu za rad matičnog regulatora iz Francuske. Međutim, za DNCA Finance Luxembourg, kao podružnicu legitimnog društva registriranog u drugoj državi članici, Hanfa nije obaviještena od strane matičnog regulatora iz Francuske za prekogranično pružanje usluga hrvatskim građanima, naveli su iz Hanfe.

S obzirom na to da je domena e-mail adrese s koje je poslan krivotvoreni dokument alitmatrade.pro, moguće je da se društvo Shenanigans Consulting LTD, navodno registrirano u državi Sveti Vincent i Grenadini, a koje stoji iza platforme www.altimatrade.pro, lažno predstavlja kao legitimno investicijsko društvo ili društvo za upravljanje investicijskim fondovima sa sjedištem u Europskoj uniji, kazali su iz Hanfe.

Istaknuli su da su poduzeli niz radnji kako bi spriječila takve i slične prevare, što uključuje kontaktiranje nacionalnog regulatora legitimnog društva za upravljanje kao i nacionalnog regulatora UCITS fondova koje platforma nudi te regulatora čiji je logotip krivotvoren, a poduzet će i daljnje radnje poput prijave državnom odvjetništvu zbog počinjenja kaznenog djela.