sumnje zbog propalog posla

Hanfa pokreće nadzor nad AZ mirovinskim društvom zbog Fortenove

06.11.2022 u 20:27

Bionic
Reading

Nakon što je premijer Andrej Plenković poručio da je propadanje posla prodaje Fortenove mirovinskim fondovima čudno, u sve se uključila i Hanfa

Prije nego se u priču s prodajom Fortenove uključio šeik Saif Alketbi, plan je bio da 42,5 posto udjela, kojeg je držao Sberbank, kupe mirovinski fodovi. Posao je gotovo bio pred zaključenjem, kada je cijela stvar propala zbog izričitog protivljenja njemačkog Allianza, suvlasnika najvećeg mirovinskog fonda u Hrvatskoj - AZ fonda.

Nakon što je premijer dao do znanja da je odustajanje AZ fonda tik pred zaključenje posla pomalo čudno, u cijelu priču se, doznaje RTL, uključila i Hanfa.

'HANFA pokreće neposredni nadzor nad AZ mirovinskim društvom zbog načina donošenja odluke o ulaganju u Fortenova Grupu na sjednici Nadzornog odbora spomenutog društva. Nakon što utvrdi sve okolnosti, o rezultatima provedenog postupka obavijestit će nadležna državna tijela", kažu iz HANFA-e.

U međuvremenu, Miodrag Borojević, čovjek koji je savjetovao arapskog šeika oko preuzimanja ruskog udjela u Fortenovi, prema informacijama koje ima RTL, sutra se iz Dubaija vraća u Hrvatsku.

Najavljuje da će rasvijetliti svoju ulogu u operaciji, a doma bi ga mogle dočekati sankcije. Iako iz Vlade ne potvrđuju, spekulira se da bi Ministarstvo vanjskih poslova moglo predložiti Europskoj komisiji stavljanje Borojevića i Krešimira Filipovića na crnu listu zbog sumnje da su kršili sankcije prema Rusiji.

  • +3
Fortenova Izvor: Fortenova grupa / Autor: Fortenova grupa

Iz Fortenove zasad ne odgovaraju na optužbe Borojevićeva odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića da je Uprava te tvrtke minirala prva dva pokušaja prodaje udjela Sberbanka.