NOVOGODIŠNJA ČESTITKA

HAKOM smanjio naknade operaterima za 10 posto

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.01.2010 14:54
  • Objavljeno 04.01.2010 u 14:40
pas telefon

pas telefon

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Prihvaćanjem novog Pravilnika o plaćanju naknada za obavljanje poslova HAKOM-a, donesene su mjere za uštedu u poslovanju operatora i poticanju rasta tržišta elektroničkih komunikacija

Temeljem javne rasprave koja je zaključena 30. prosinca i odluke Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) od 31. prosinca, prihvaćen je novi Pravilnik o plaćanju naknada za obavljanje poslova HAKOM-a. Pravilnik zaključuje visinu te način plaćanja naknada za rad HAKOM-a tijekom 2010. godine, kao i broj mjera koje će olakšati poslovanje hrvatskog tržišta elektroničkih komunikacija u otežanim ekonomskim uvjetima. HAKOM će tako novim pravilnikom omogućiti konkurentnije poslovanje za telekom operatore, smanjujući vlastite naknade iz bruto godišnjeg prihoda operatora za oko deset posto.

Novi pravilnik definira i niži proračun HAKOM-a u usporedbi s 2009. godinom, usprkos zapošljavanju novih stručnjaka zbog proširenja nadležnosti HAKOM-a. Zaposlenicima koje uglavnom čine stručnjaci s višom i visokom stručnom spremom će se i s tako smanjenim proračunom omogućiti daljnje stručno usavršavanje i edukacija te će im se osigurati poboljšani uvjeti rada.

Kako HAKOM nije korisnik državnog proračuna, sredstva za poslovanje osiguravaju se iz naknada, i to onih iz ukupnog prihoda operatora te za uporabu adresa i brojeva, radiofrekvencijskog spektra i obavljanje drugih poslova u području elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga.

HAKOM će u narednoj godini nastaviti s daljnjim ulaganjima u projekte e-Agencija i Pogled u budućnost, namijenjene uspostavi i razvoju suvremenog internetskog portala HAKOM-a te stvaranja okvira za sustavnu analizu i predviđanje razvoja tehnologije i novih regulatornih pitanja koja se time otvaraju. Uspostavom i daljnjim razvojem navedenih usluga HAKOM će osigurati učinkovitiju javnu službu na korist svih građana Republike Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi