VELEPRODAJNI ŠIROKOPOJASNI PRISTUP

HAKOM izmijenio i dopunio standardnu ponudu HT-a

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 15.12.2011 19:09
  • Objavljeno 15.12.2011 u 19:02
T-HT Hrvatski telekom slika za korištenje službena

T-HT Hrvatski telekom slika za korištenje službena

Izvor: tportal.hr / Autor: Mladen Lončar

Vijeće Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) donijelo je odluku o izmjenama i dopunama Standardne ponude Hrvatskog Telekoma (HT) za uslugu veleprodajnog širokopojasnog pristupa, navodeći da će krajnjim korisnicima kvalitetnije usluge putem nove, brže tehnologije moći ponuditi svi operatori koji djeluju na tržištu

Tu je odluku, kako navode iz HAKOM-a, Vijeće Agencije donijelo nakon provedene javne rasprave (od 5. listopada do 21. studenog).

Standardna ponuda HT-a za uslugu veleprodajnog širokopojasnog pristupa predstavlja veleprodajne uvjete i cijene za korištenje HT-ove bakrene i svjetlovodne pristupne mreže u svrhu omogućavanja pristupa krajnjim korisnicima od strane alternativnih operatora.

Osim izmjena koje se odnose na ADSL pristup putem postojeće bakrene pristupne mreže ovom se ponudom definiraju uvjeti i cijene za pristup putem nove svjetlovodne pristupne mreže koja krajnjim korisnicima omogućuje veće brzine pristupa i kvalitetniju uslugu.

HT će, ističu iz HAKOM-a, prema odredbama ove ponude krajnjim korisnicima moći pružati usluge brzinama pristupa od 20Mbit/s i više, te će iste usluge biti obvezan pružati na veleprodajnoj razini i ostalim operatorima na tržištu.

Veleprodajni uvjeti i cijene u standardnoj ponudi su određeni na način da operatori koji će koristiti svjetlovodni pristup HT-a s njim dijele i rizik ulaganja, a u isto vrijeme su veleprodajne cijene postavljene na razinu na kojoj se ostalim operatorima osigurava konkurentnost u pružanju usluga krajnjim korisnicima putem svjetlovodnog pristupa.

Ovom Standardnom ponudom HT će korisnicima koji žele imati veće pristupne brzine od onih koji pruža uobičajeni ADSL pristup moći ponuditi usluge koje se temelje na svjetlovodnoj pristupnoj mreži.

Istovremeno će se omogućiti i diversifikacija usluga koje se pružaju putem bakrene i svjetlovodne pristupne infrastrukture, a što će dovesti do promocije pristupa koji se temelji na svjetlovodnoj tehnologiji. Time će se, kako očekuju u HAKOM-u, zaštititi ulaganja alternativnih operatora u pristup putem infrastrukture koja se temelji na bakrenim paricama, a koja će se istodobno moći rasteretiti od svih korisnika s velikim pristupnim brzinama u područjima u kojima će se izgraditi svjetlovodna mreža.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi