tenzije s Bruxellesom

Guverner talijanske središnje banke upozorava Salvinija na mogući rast deficita

31.05.2019 u 18:07

Bionic
Reading

Povećanje proračunskog deficita nije dobar način za stimuliranje talijanskog stagnirajućeg gospodarstva, rekao je u petak guverner središnje talijanske banke Ignazio Visco, upozorivši vladajuće populiste

Krajnje desni potpredsjednik vlade Matteo Salvini zalaže se za drastično smanjenje poreza, čak i ako bi to uzrokovalo povećanje proračunskog deficita, usprkos pravilima europskog proračuna.

"Ograničiti se na traženje trenutnog olakšanja rastom proračunskog deficita moglo bi se pokazati manje učinkovitim, pa čak i kontraproduktivnim", kazao je Visco u svom godišnjem govoru.

Guverner je govorio o riziku "restriktivne ekspanzije" u kojemu je stimulirajući učinak većeg deficita "više nego nadvladan" "većim financijskim troškovima za državu i gospodarstvo".

Upozorenje je upućeno par sati prije nego što bi vlada trebala poslati odgovor Europskoj komisiji, koja je u srijedu izrazila zabrinutost zbog rastućeg talijanskog duga.

Nevoljkost Rima da se pridržava pravila europskog proračuna uzrokovala je tenzije s Bruxellesom i pridonijela rastu prinosa talijanskih državnih obveznica, što ujedno znači i veći kreditni rizik te je zaduživanje talijanske vlade postalo skuplje.

Guverner je rekao da Italija treba "pažljivo" upravljanje financijama i efikasnije instrumente stimuliranja rasta "nasuprot subvencijama i transferima".

To se može promatrati kao implicitna kritika vladinih ekonomskih reformi: smanjivanja dobi za odlazak u mirovinu i uvođenja naknada za siromašne.

Salvini je ignorirao Viscova upozorenja o deficitu te je interpretirao njegov govor kao podržavanje plana o smanjivanju poreza koji će, prema Salviniju, koštati 30 milijardi dolara.

"Govor Banke Italije (središnja banka) je dobar, on potvrđuje potrebu za poreznom šok (terapijom) kako bi se ponovno pokrenula talijanska ekonomija", napisao je Salvini na Twitteru.