SOCIJALNI DIJALOG

GSV o neisplati plaća i poticanju zapošljavanja

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.03.2012 11:17
  • Objavljeno 19.03.2012 u 10:52
gsv

gsv

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavca na današnjoj će sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća razmatrati program rada GSV-a za 2012. s osvrtom na socijalni dijalog, Pretpristupni ekonomski program za razdoblje 2012. - 2014. te problematiku neisplate plaća

Na dnevnom su redu i prezentacija smjernica za izradu zakona o poticanju zapošljavanja te problematika novinske kuće Vjesnik.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za zapošljavanje početkom ožujka objavio je mjere aktivne politike zapošljavanja. U okviru mjera provodi se nekoliko programa za što brži povratak nezaposlenih osoba u svijet rada.

Prvi program je sufinanciranje zapošljavanja i sufinanciranje obrazovanja zaposlenih osoba. Sufinancira se zapošljavanje mladih osoba bez radnog staža, dugotrajno nezaposlenih osoba, osoba iznad 50 godina starosti, osoba s invaliditetom i posebnih skupina nezaposlenih osoba te također nezaposlenih osoba na dijeljenom radnom mjestu i zamjenskih radnika za radnike koji su na obrazovanju ili neplaćenom dopustu.

Poslodavac koji je zaposlio osobe s evidencije Zavoda kojima nedostaju neke dodatne vještine i znanja za obavljanje tog posla može podnijeti zahtjev za sufinanciranje obrazovanja tih radnika. Isto tako, Zavod sufinancira obrazovanje radnika koji su već u radnom odnosu u cilju zadržavanja radnog mjesta, a za koje mu je potrebno dodatno znanje zbog modernizacije proizvodnje. Nezaposlenim osobama također se dodjeljuje i potpora za samozapošljavanje.

Jedan od programa usmjerenih na povećanje zapošljivosti nezaposlenih osoba je obrazovanje nezaposlenih. Ovim programom provodi se obrazovanje nezaposlenih osoba s evidencije Zavoda kako bi bili što konkurentniji na tržištu rada te kako bi se smanjio nerazmjer između ponude i potražnje na tržištu rada.

Kroz mjeru Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa mladim se osobama omogućava stjecanje radnog iskustva potrebnog za pristupanje stručnom ili državnom ispitu.

U suradnji s jedinicama lokalne samouprave, Zavod sufinancira odnosno financira zapošljavanje u javnim radovima. Ovim programom djeluje se na uključivanje u programe društveno korisnog rada dugotrajno nezaposlenih osoba te ostalih osoba koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Potporom za očuvanje radnih mjesta Zavod nadoknađuje dio neto plaće radnicima zaposlenima kod poslodavaca koji uvode Program rada u punom radnom vremenu kraćem od 40 sati tjedno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!