zelena energija

Grupa Petrol službenim otvorenjem vjetroparka Ljubač nastavlja svoju podršku energetskom prijelazu

12.05.2022 u 09:33

Bionic
Reading

Nakon što je 4. travnja 2022. društvo Vjetroelektrana Ljubač d. o. o. dobilo status ovlaštenog proizvođača, Grupa Petrol danas je službeno pokrenula svoj drugi vjetropark – vjetroelektranu Ljubač u blizini Knina, koja osigurava zelenu energiju za čak 30.000 prosječnih kućanstava

Devet vjetroagregata godišnje proizvede oko 96 GWh električne energije. Riječ je o prvom Petrolovu projektu koji je u cijelosti proveden bez financijskih potpora ili subvencija. Grupa Petrol nastavlja svoja nastojanja za održivi energetski prijelaz u Hrvatskoj s investicijom u tri velike solarne elektrane u području Knina. Solarne elektrane, čija je ukupna vrijednost investicije procijenjena na 17 milijuna EUR, s proizvodnjom električne energije započet će početkom 2023. godine.

Izgradnjom vlastitih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) Grupa Petrol ostvaruje svoju stratešku orijentaciju postati prepoznatljiv regionalni ponuđač cjelovitih energetskih i okolišnih rješenja te partner u razvoju kružnoga gospodarstva za prijelaz u niskougljično društvo. U Grupi Petrol vide veliki potencijal u energiji vjetra, zbog toga planiraju, grade i upravljaju vjetroparkove na lokacijama na kojima je moguće ekonomski učinkovito i prihvatljivo za okoliš iskoristiti potencijal vjetra.

Službeni početak rada Vjetroelektrane Ljubač važna je prekretnica Grupe Petrol u području proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, s pomoću koje želi postati integrirani partner u energetskoj tranziciji i u Hrvatskoj. Društvo Petrol probno je pokrenulo u blizini Knina Vjetroelektranu Ljubač u srpnju prošle godine. To je Petrolov drugi vjetropark kojim više od 30 tisuća prosječnih kućanstava opskrbljuje zelenom energijom. Riječ je o prvom Petrolovu projektu u području proizvodnje električne energije iz OIE bez financijskih potpora ili subvencija.

Dana 4. travnja 2022. društvo Vjetroelektrana Ljubač d. o. o. dobilo je status ovlaštenog proizvođača, čemu danas 10. svibnja 2022. slijedi službeno otvorenje Vjetroelektrane Ljubač. Ovu je prekretnicu društvo Petrol obilježilo svečanim događajem koji su otvorili Nada Drobne Popović, predsjednica uprave društva Petrol d. d. Ljubljana i Boris Antolovič, predsjednik uprave Petrol d. o. o. Zagreb, a osim predstavnika Grupe Petrol sudjelovali su također Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije i ostali gosti iz reda donositelja odluka, poslovnih partnera i lokalne zajednice.

Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave Petrola, prilikom otvorenja Vjetroparka Ljubač napominje: 'Petrol je jedna od najvećih energetskih tvrtki u regiji te se među prvima počela aktivno uključivati u energetsku tranziciju u niskougljično društvo. Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora jedna je od ključnih aktivnosti za budući razvoj Grupe Petrol u suvremeno održivo energetsko društvo. Većina naših dosadašnjih investicija u obnovljive izvore energije usmjerena je na hrvatsko tržište koje je za Grupu Petrol od strateškog značenja. Danas želim posebno zahvaliti lokalnoj zajednici, stručnim institucijama i donositeljima odluka za partnersku podršku i sudjelovanje u projektu Ljubač. Veseli nas interes lokalnih zajednica i poduzeća u Hrvatskoj za projekte energetske učinkovitosti koji također važno doprinose energetskom prijelazu. Vjerujemo da nas u takvim projektima povezuje zajednički interes za zaštitom našeg planeta i zelenu budućnost. U Grupi Petrol veselimo se investiciji u tri solarne elektrane na području Knina iz kojih možemo zelenu električnu energiju očekivati početkom sljedeće godine.'

Vjetropark Ljubač čini devet vjetrenjača odnosno turbina Nordex nazivne snage 3,6 MW, sa zajedničkom instaliranom snagom od 32,4 MW. Očekivana godišnja proizvodnja je 96 GWh električne energije što je dovoljno za 30 tisuća prosječnih kućanstava. Pokretanjem Vjetroelektrane Ljubač Petrol ima u Hrvatskoj već svoj drugi vjetropark. Godine 2017. u blizini Šibenika pokrenuli su vjetroelektranu Glunča koju čini devet turbina; svaka donosi 2,3 MW nazivne snage što je dovoljno za 15.000 prosječnih kućanstava. Zajedno s Vjetroelektranom Ljubač osiguravaju energiju za čak 45 tisuća prosječnih kućanstava.

Grupa Petrol prisutna je u području proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora već dulje vrijeme. U okviru Grupe Petrol trenutačno rade: dvije vjetroelektrane, 30 manjih solarnih elektrana i šest manjih hidroelektrana. Većinu projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije Petrol provodi uglavnom u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u Srbiji gdje je velik prirodni potencijal vjetra, sunca i vode. Grupa Petrol imala je krajem 2021. godine ukupnu instaliranu snagu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u visini od 68,9 MW. Do 2025. godine žele razvojem i provođenjem projekata proizvodnje električne energije iz OIE-a, kako za vlastite potrebe, tako i izvore pri prodaji električne energije, premašiti 160 MW instalirane snage. Obveza prijelaza na zelenu energiju znači da će Grupa Petrol u strateškom razdoblju 2021. – 2025. za investicije u energetsku tranziciju namijeniti 35 % ukupnog investicijskog potencijala u iznosu od 698 milijuna EUR, od čega najveći dio za investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Važan sljedeći korak Grupe Petrol na putu energetske tranzicije je izvedba investicije u solarne elektrane u području Knina u Hrvatskoj. Radi se o trima velikim solarnim elektranama ukupne instalirane snage od 22 MW s očekivanom proizvodnjom električne energije u visini od 29 GWh. Solarne elektrane, čija je ukupna vrijednost investicije procijenjena na 17 milijuna EUR, s proizvodnjom električne energije započet će početkom 2023. godine. Investicijom u postavljanje triju solarnih elektrana na kninskom području Grupa Petrol odgovara na povećane potrebe za električnom energijom, a istovremeno će slijediti Petrolovu obvezu prijelaza u niskougljično društvo i zelenu budućnost te podržati poduzeća, lokalne zajednice i kućanstva pri njihovu energetskom prijelazu.

Grupa Petrol podupire energetsku tranziciju također projektima energetske učinkovitosti. U Hrvatskoj je u tom području provela već brojne takve projekte za lokalne zajednice: obnovu javne rasvjete (Kraljevica, Oriovac, Podbablje, Pušća i sl.), optimizaciju opskrbe pitkom vodom (Čakovec, Međimurske vode, Slavonski Brod) i optimizaciju daljinskoga grijanja (Zagreb, Sisak, Osijek). Osim toga, Grupa Petrol aktivna je na energetskim projektima u hrvatskoj industriji s naglaskom na solarnoj fotonaponskoj energiji. Naposljetku, energetskom prijelazu doprinosi također neprestano širenje infrastrukture punionica (u 2022. godini Grupa Petrol ima u Hrvatskoj u upravljanju više od 130 punionica; do 2025. godine planirano je povećanje na više od 370 punionica).