ostvarili zadane planove

Grupa Končar: Neto dobit i više nego udvostručena i iznosi 115,2 milijuna kuna

24.02.2021 u 17:15

Bionic
Reading

Grupa Končar u prošloj je godini ostvarila ukupne konsolidirane prihode u iznosu od gotovo 3,2 milijarde kuna, što je za 6,8 posto više nego 2019. godine, dok je neto dobit i više nego udvostručena i iznosi 115,2 milijuna kuna, pokazuje u srijedu objavljeno poslovno izvješće Končara

"Unatoč brojnim negativnim utjecajima koje je pandemija prouzročila (rast cijena sirovina i usluga prijevoza, otežano ugovaranje novih poslova zbog zabrane i ograničavanja putovanja) grupa Končar je u 2020. godini ostvarila dobre rezultate i u najvećoj mjeri ostvarila zadane planove. Uz predanost svojih zaposlenika, kompanija je potvrdila da je dovoljno agilna i sposobna prilagoditi se nepredviđenim i izvanrednim situacijama", ističe predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Gordan Kolak u komentaru izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burz.

Po podacima iz tog izvješća, ukupni konsolidirani prihodi grupe Končar u prošloj su godini iznosili 3,19 milijardi kuna i veći su 202,4 milijuna kuna, ili 6,8 posto u odnosu 2019. godinu.

Ukupni rashodi rasli su sporije, za 5,5 posto, na 3,08 milijardi kuna.

Dobit prije poreza iznosi 111,2 milijuna kuna i više od dvostruko je veća od ostvarenog u prošloj godini, ističu iz Končara.

Po podacima iz izvješća, neto dobit grupe Končar u prošloj je godini iznosila 115,2 milijuna kuna, što je za 63,1 milijun kuna, ili za čak 121,3 posto više nego u 2019. godini.

Iz Končara u izvješću ističu da je dio tvrtki iz tog sustava lani ostvarila značano veće prihode, i to bez obzira što najveći dio proizvodnje plasiraju na inozemna tržišta na kojima su se također provodile mjere izazvane pandemijom.

Tako su prihodi od prodaje proizvoda i usluga lani iznosili 2,97 milijardi kuna, što je u odnosu na godinu ranije porast za 5,8 posto, ili za gotovo 162 milijuna kuna.

Pritom su na domaćem tržištu ostvareni prihodi u iznosu od 1,12 milijardi kuna, što je pad za 3,1 posto u odnosu na godinu ranije, dok su prihodi od prodaje proizvoda i usluga na inozemnom tržištu porasli za 12,1 posto, na 1,85 milijardi kuna.

"Uz dobre financijske rezultate, Končar je tijekom 2020. godine realizirao brojne poslove na inozemnom ali i domaćem tržištu. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje iznosi više od 62 posto od čega dvije trećine u zemlje Europske unije. Upravo to je pokazatelj konkurentnosti proizvoda i rješenja grupe Končar u području energetike i transporta", ističe predsjednik Uprave Končara u komentaru izvješća.

Među važnim projektima realiziranim i ugovorenim na domaćem tržištu izdvaja primjerice puštanje u rad Sunčane elektrane Vis, koji možda vrijednosno nije toliko značajan za grupu, ali su njegovi ključni elementi i sustavi razvijeni i proizvedeni u Končaru, kao i potpisivanje ugovora s HŽ Putničkim prijevozom (dodatak ugovoru iz 2014. godine, prema kojem će Končar isporučiti još 12 elektromotornih vlakova, a krajem godine i novi ugovor o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka, i to 11 za gradsko-prigradski te 10 za regionalni promet).

Po podacima iz izvješća, lani je najznačaniji izvoz ostvaren na tržištu Švedske, u iznosu od 259,6 milijuna kuna (ili 14,1 posto ukupnog izvoza), a slijede Njemačka u koju je izvoz iznosio 225,6 milijuna kuna (12,2 posto), Austrija sa 123,5 milijuna kuna (6,7 posto), Bugarska 91,2 milijuna kuna (4,9 posto od ukupno ostvarenog izvoza).

Izvoz roba i usluga u Švedsku u prošloj je godini u odnosu na 2019. godinu povećan za 63,4 milijuna kuna, a među tržištima na kojima je došlo do značajnijeg povećanja izvoza iz grupe Končar izdvajaju i Velika Britanija (55,3 milijuna kuna više), Finsku (33,9 milijuna kuna više), Irak (27,4 milijuna kuna više) te Bugarska (27,3 milijuna kuna više nego godinu ranije).

U prošloj su godini društva grupe Končar ugovorila novih poslova u vrijednosti 3,73 milijarde kuna, što je za 655,4 milijun kuna ili 21,3 posto više nego u 2019. godini. Omjer ugovorenih i realiziranih poslova za 2020. godinu (book-to bill ratio) iznosi 1,26. Stanje ugovorenih poslova (backlog) na zadnji dan 2020. godine iznosi 4,16 milijardi kuna, što je za 22,4 posto više u odnosu na stanje na početku godine, navodi se uz ostalo u izvješću Končar grupe.

"U narednom razdoblju grupa Končar veliki potencijal vidi u obnovljivim izvorima energije te dodatnom smanjenju štetnog utjecaja na okoliš, ali iskoraku u digitalizaciji postojećih proizvoda i usluga te proizvodnih kapaciteta. Osigurana likvidnost, niska razina zaduženosti te dobra ugovorenost za naredno razdoblje zasigurno će olakšati ostvarenje predviđenih planova i ciljeva", zaključuje Kolak u komentaru izvješća.