OSIGURANJE U PROMETU

Grgićev Agram stao uz Linićev zakon

25.10.2012 u 09:59

Bionic
Reading

Čelnici četiri osiguravajuća društva - Euroherc, Jadransko, Sunce osiguranje i HOK osiguranje, u danas objavljenoj izjavi o nacrtu prijedloga novog zakona o osiguranjima u prometu navode kako 'ne podržavaju zaključke Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) koji su doneseni na 'krnjoj' sjednici'

HUO je u jučerašnjem priopćenju objavio kako je Upravni odbor HUO-a, na sjednici održanoj 22. listopada, potpuno neprihvatljivim i spornim ocijenio nacrt novog prijedloga zakona o osiguranjima u prometu, uz napomenu kako su u Upravnom odboru HUO-a zastupljena sva društva za osiguranje.

U današnjoj izjavi čelnika četiri osiguravajuća društva se navodi kako predstavnici tih društava, koja su zajedno u prošloj godini imala 43,46 postotni udio u bruto zaračunatoj premiji automobilske odgovornosti te u istom opsegu sudjeluju u financiranju poslovanja HUO-a, nisu sudjelovala na sjednici Upravnog odbora HUO-a na kojoj su donijeti zaključci.

Po navodima iz te izjave, rok za dostavu mišljenja Ministarstvu financija na nacrt prijedloga novog zakona je 26. listopada, izvanredna sjednica Upravnog odbora HUO-a za dan 22. listopada zakazana je po prijedlogu šest društava članica HUO-a, koje su zajednički u 2011. imali tržišni udjel u premiji automobilske odgovornosti od 19,97 posto, a sazvao ju je direktor HUO-a, bez dogovora s predsjednikom Upravnog odbora.

"Mišljenja smo da je sjednica preuranjeno zakazana, a budući je navedeni stav prikazan kao jednoglasni stav svih članica UO HUO-a, iako na sjednici nisu bili nazočni svi članovi koji se bave obveznim osiguranjima u prometu, smatramo da je zaključak UO HUO-a o nacrtu prijedloga ZOOP-a, neprihvatljiv i sporan. Očito je da su zaključci motivirani partikularnim interesima predlagatelja zaključaka i direktora HUO-a, a ne zajedničkim interesom cjelovitog rješenja predmetne materije", navodi se u izjavi koju potpisuju predsjednici uprave četiri društva za osiguranje - Euroherc osiguranja Damir Zorić, koji je ujedno i predsjednika Upravnog odbora HUO-a, Jadranskog osiguranja Goran Jurišić, Sunce osiguranja Ivana Bratanić i HOK osiguranja Hrvoje Pezić.

Potpisnici današnje izjave također navode kako ne podržavaju zaključke Upravnog odbora HUO-a "koji su doneseni na 'krnjoj' sjednici" 22. listopada.

"Isto tako ne podržavamo sadržaj dopisa koji je direktor HUO-a uputio ministru financija 22. listopada, u kojem se navodi da su sva društva zastupljena u UO, nacrt prijedloga ZOOP-a, ( ... ) 'nažalost, ocijenila potpuno neprihvatljivim i spornim iz niza razloga', iz jednostavnog razloga što to nije stav svih društava, nego jednog dijela društava članica HUO-a", navode čelnici Euroherc, Jadranskog i Sunce osiguranja (tri društva iz sastava koncerna Agram) te HOK osiguranja.

Ministarstvo financija na svojim je internet stranicama objavilo nacrt prijedloga novog zakona o obveznim osiguranjima u prometu čije su najveće novine uvođenje medicinske tablice temeljem kojih će se na jasan i transparentan način utvrđivati postotak oštećenja kod pojedine vrste ozljeda te tablica odšteta koja za svaki postotak oštećenja predviđa odgovarajući broj bodova.