IZVOZNA IZNIMKA

Gredeljeve lokomotive vozit će u Argentini

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.09.2009 19:15
  • Objavljeno 15.09.2009 u 19:03
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Za potrebe Argentinske željezničke kompanije UGOFE S.A. iz Buenos Airesa, ovih dana bit će isporučene dvije modernizirane lokomotive G26 (HŽ oznaka 2062) koje je Tvornica željezničkih vozila Gredelj modernizirala u suradnji s višegodišnjim partnerom National Railway Equipment Company (NREC iz Sjedinjenih Američkih Država), priopćili su iz tvornice Gredelj

ZAGREB - Suradnja TŽV Gredelj i NREC-a, započeta 2004. godine, do danas je rezultirala isporukom četiri lokomotive G26CUNm za potrebe kompanije RUSAL u Gvineji, pet lokomotiva GT26CW za potrebe francuske kompanije TSO u Saudijskoj Arabiji, a nastavljena je ove godine izgradnjom 11 novih lokomotiva GT26CW, te isporukom dvije navedene modernizirane lokomotive za Argentinu.

Gredelj i NREC su tako od 2004. do 2006. godine od 'starog željeza' spasili 25 lokomotiva koje su bile u vlasništvu HŽ-a. Modernizacija tih lokomotiva u Gredeljevom Pogonu lokomotiva obuhvaćala je modernizaciju dizelskih motora, ugradnju mikroprocesorskog sustava upravljanja, povećanje snage, ugradnju novih generatora i vučnih motora, ugradnju novih sigurnosnih sustava te raznih prilagodbi za specifično tržište na koje se lokomotive isporučuju.

Uz opsežnu i temeljitu modernizaciju starih lokomotiva, Gredelj izrađuje i nove lokomotive GT26CW snage 3300hp (2,2MW). Osim navedene suradnje s kompanijom NREC u GREDELJU se trenutno izvode radovi na lokomotivama, vagonima i sklopovima željezničkih vozila za tržište Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Švicarske, Slovenije, Kosova i Rumunjske, a intenzivni se pregovori vode s potencijalnim kupcima iz Grčke, Makedonije, Kazahstana, BiH, Kosova, Turske, Sudana, Jordana, Grne Gore, SAD-a, Srbije i Italije za isporuke u 2010. godini.

TŽV GREDELJ je poslovanje u 2008. godini završio s ukupnim prihodom od 766,7 milijuna kuna, čime je proizvodnja povećana za 46 posto, a izvoz roba i usluga povećan je za četiri puta (121:30 milijuna kuna) u odnosu na 2007. godinu.

TŽV Gredelj osnovana je prije 115 godina i danas je u vlasništvu HŽ-Putnički prijevoz te ima obvezu investicijskog održavanja željezničkih vozila za društva u sastavu HŽ-a, a osim toga intenzivno surađuje i sa ostalim korisnicima željezničkih vozila u Hrvatskoj – Petrokemija Kutina, INA Rafinerije Sisak i Rijeka, Luka Vukovar, Hrvatske pošte, a intenzivno se pregovara o isporuci lokomotive s tvrtkom NEXE Grupa. Uz poslove na izgradnji i održavanju željezničkih vozila i njihovih komponenti i sklopova, Gredelj obavlja i stručni dio remonta na dijelu postrojenja NE Krško u Sloveniji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi