IZVOZNA IZNIMKA

Gredeljeve lokomotive vozit će u Argentini

15.09.2009 u 19:03

Bionic
Reading

Za potrebe Argentinske željezničke kompanije UGOFE S.A. iz Buenos Airesa, ovih dana bit će isporučene dvije modernizirane lokomotive G26 (HŽ oznaka 2062) koje je Tvornica željezničkih vozila Gredelj modernizirala u suradnji s višegodišnjim partnerom National Railway Equipment Company (NREC iz Sjedinjenih Američkih Država), priopćili su iz tvornice Gredelj

ZAGREB - Suradnja TŽV Gredelj i NREC-a, započeta 2004. godine, do danas je rezultirala isporukom četiri lokomotive G26CUNm za potrebe kompanije RUSAL u Gvineji, pet lokomotiva GT26CW za potrebe francuske kompanije TSO u Saudijskoj Arabiji, a nastavljena je ove godine izgradnjom 11 novih lokomotiva GT26CW, te isporukom dvije navedene modernizirane lokomotive za Argentinu.

Gredelj i NREC su tako od 2004. do 2006. godine od 'starog željeza' spasili 25 lokomotiva koje su bile u vlasništvu HŽ-a. Modernizacija tih lokomotiva u Gredeljevom Pogonu lokomotiva obuhvaćala je modernizaciju dizelskih motora, ugradnju mikroprocesorskog sustava upravljanja, povećanje snage, ugradnju novih generatora i vučnih motora, ugradnju novih sigurnosnih sustava te raznih prilagodbi za specifično tržište na koje se lokomotive isporučuju.

Uz opsežnu i temeljitu modernizaciju starih lokomotiva, Gredelj izrađuje i nove lokomotive GT26CW snage 3300hp (2,2MW). Osim navedene suradnje s kompanijom NREC u GREDELJU se trenutno izvode radovi na lokomotivama, vagonima i sklopovima željezničkih vozila za tržište Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Švicarske, Slovenije, Kosova i Rumunjske, a intenzivni se pregovori vode s potencijalnim kupcima iz Grčke, Makedonije, Kazahstana, BiH, Kosova, Turske, Sudana, Jordana, Grne Gore, SAD-a, Srbije i Italije za isporuke u 2010. godini.

TŽV GREDELJ je poslovanje u 2008. godini završio s ukupnim prihodom od 766,7 milijuna kuna, čime je proizvodnja povećana za 46 posto, a izvoz roba i usluga povećan je za četiri puta (121:30 milijuna kuna) u odnosu na 2007. godinu.

TŽV Gredelj osnovana je prije 115 godina i danas je u vlasništvu HŽ-Putnički prijevoz te ima obvezu investicijskog održavanja željezničkih vozila za društva u sastavu HŽ-a, a osim toga intenzivno surađuje i sa ostalim korisnicima željezničkih vozila u Hrvatskoj – Petrokemija Kutina, INA Rafinerije Sisak i Rijeka, Luka Vukovar, Hrvatske pošte, a intenzivno se pregovara o isporuci lokomotive s tvrtkom NEXE Grupa. Uz poslove na izgradnji i održavanju željezničkih vozila i njihovih komponenti i sklopova, Gredelj obavlja i stručni dio remonta na dijelu postrojenja NE Krško u Sloveniji.