POMAŽE I JOSIPOVIĆ

Gredelj u velikim poslovima s Amerikancima

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.04.2011 15:51
  • Objavljeno 21.04.2011 u 15:40
ivo josipović, tramvaj, gredelj

ivo josipović, tramvaj, gredelj

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Predsjednik Republike Ivo Josipović prigodom današnjeg posjeta Tvornici željezničkih vagona Gredelj kazao je da je po tehnologiji, rezultatima i načinima na koje rade vlakove ta tvrtka vrhunska

Josipović je u posjetu Gredelju bio na poziv iz te tvornice s obzirom da su prošle godine na lokaciji na zagrebačkom Vukomercu otvorili nove, tehnički i tehnološki najmodernije opremljene pogone, u što je Gredelj uložio 650 milijuna kuna

Predsjednik Josipović je nakon obilaska novih i starih pogona te razgledavanja lokomotiva i vlakova na kojima se radi, kao i razgovora sa radnicima, rekao i da je za Gredelj važno naći odgovarajuća tržišta, a kako je čuo tijekom posjeta, širom svijeta već postoji interes za obnovom lokomotiva i vagona, ali i za nove.

Istaknuvši da toj grani industrije treba posvetiti odgovarajuću pozornost, jer u tome možemo očito biti uspješni, Josipović je dodao i da svemu tome može pomoći gospodarska diplomacija

Naglasio je da je i on osobno uvijek spreman sve dobre ideje iz Gredelja i drugih hrvatskih tvrtki pomoći plasirati u inozemstvo.

Predsjednik Uprave Gredelja Ivica Tolić istaknuo je da su sa novim pogonima u Vukomercu doista modernizirali tvrtku i stvorili uvjete da budu konkurentni na međunarodnom tržištu.

Htjeli su, kako je kazao, da to predsjednik i vidi, jer danas nije više dovoljno imati kvalitetan i konkurentan proizvod, nego je važno i da gospodarska i politička diplomacija iskoriste svoj utjecaj i pomognu kompanijama kao što je Gredelj.

Tolić je izvijestio kako do kraja ove godine već imaju dogovorenu isporuku 25 lokomotiva za američkog naručitelja te da su i pred novim ugovorom za Amerikance za još 20 lokomotiva.

Gredelju nije problem konkurentnost na međunarodnom tržištu, gdje će zasigurno imati dovoljno posla, ali je problem na domaćem tržištu jer neki kooperanti i domaći proizvođači sa svojim cijenama nisu dostigli punu konkurentnost, te im je Tolić poručio da bi se i oni trebali pripremati za međunarodnu tržišnu utakmicu.

Na novinarski upit o poslovima u Libiji kazao je da su tamo imali dogovorenih poslova u vrijednosti od 150 milijuna eura koji su sada na čekanju, te se u Gredelju nadaju da će se situacija u toj zemlji što prije smiriti kako bi mogli nastaviti s poslom.

Predsjednik Josipović na novinarski upit da komentira najave da će država potrošiti 35 milijuna kuna da utvrdi koliko ljudi radi u državnoj službi, odnosno za izradu registra zaposlenih u javnom sektoru, kazao je da ne može procijeniti visinu tih troškova, ali da taj posao zasigurno treba napraviti. Vrlo je važno znati broj i strukturu zaposlenih da bi se moglo bolje planirati, dodao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi